Ρωσικό ΥΠΕΞ: Οι ΗΠΑ χειραγώγησαν την ψηφοφορία στην πΓΔΜ

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Οι ΗΠΑ χειραγώγησαν την ψηφοφορία στην πΓΔΜ

Σφοδρή επίθεση στις ΗΠΑ εξαπέλυσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, σχετικά με την έκβαση της ψηφοφορίας στη βουλή της πΓΔΜ για τη συνταγματική αναθεώρηση, καταγγέλλοντας ότι παραβιάστηκαν όλοι οι κανόνες «τόσο από νομικής όσο και από ηθικής άποψης», σε μια διαδικασία η οποία οργανώθηκε και χειραγωγήθηκε από την Ουάσιγκτον.

Ειδικότερα, η Μόσχα επισημαίνει πως «η θέση μας για αυτό που συνέβη είναι πως υπήρξε μια ξεκάθαρη παραβίαση των κανόνων τόσο από νομικής όσο και από ηθικής άποψης» και τονίζει ότι «τέτοιοι βρόμικοι χειρισμοί δεν μπορούν να θεωρηθούν ως η έκφραση της θέλησης ενός κοινοβουλίου». Παράλληλα προσθέτει ότι «τα δύο τρίτα του λαού που αρνήθηκαν να υποστηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου αγνοήθηκαν».

Σύμφωνα μάλιστα με το Ρωσικό ΥΠΕΞ, οι οκτώ ψήφοι που αναζητούσε ο Ζόραν Ζάεφ για την απαιτούμενη ενισχυμένη πλειοψηφία των 80 βουλευτών, εξασφαλίστηκαν «μέσω εκβιασμού, απειλών και δωροδοκίας». Όπως αναφέρει δε, «είναι αξιοσημείωτο ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ (Τζες Μπέιλι) παρέμεινε στο κοινοβούλιο της πΓΔΜ έως το τέλος της διαδικασίας, κάτι που δεν μας αφήνει καμία αμφιβολία για το ποιος την κατεύθυνε».

Η ανακοίνωση προχωρά επίσης σε λεπτομέρειες, υποστηρίζοντας ότι για τους οκτώ βουλευτές που τελικά υπερψήφισαν τη συνταγματική αναθεώρηση, «τρεις (βουλευτές) –εντελώς τυχαία- την ίδια ακριβώς ημέρα απελευθερώθηκαν από τον κατ' οίκον περιορισμό στον οποίο βρίσκονταν, σε δύο βουλευτές εις βάρος των οποίων εκκρεμούν εισαγγελικές υποθέσεις τους υποσχέθηκε η ελευθερία τους, ενώ στους υπόλοιπους έγιναν διεφθαρμένες οικονομικές προτάσεις ως αντάλλαγμα για τη "σωστή ψήφο"».

«Κλείδωσαν τους βουλευτές στα γραφεία και τους αφαίρεσαν τα κινητά τηλέφωνα», υποστηρίζει ακόμα το ρωσικό ΥΠΕΞ, σχολιάζοντας σκωπτικά ότι όλα αυτά συνέβησαν «προφανώς στο πνεύμα της ευρωπαϊκής δημοκρατικής πρακτικής».

Διαβάστε ακόμα:

- Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την απόφαση της πΓΔΜ για την τροποποίηση του συντάγματος