Ρωσικό ΥΠΑΜ: «Η Τουρκία παραβιάζει την συμφωνία του Σότσι»

Ρωσικό ΥΠΑΜ: «Η Τουρκία παραβιάζει την συμφωνία του Σότσι»

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κατηγόρησε σήμερα την Τουρκία ότι παραβιάζει τη μεταξύ τους συμφωνία για τη Συρία, στέλνοντας παρανόμως μη επανδρωμένα αεροσκάφη και βάλλοντας με το πυροβολικό της στο Ιντλίμπ για να στηρίξει τους αντάρτες που πολεμούν τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος.

«Κατά παράβαση των συμφωνιών του Σότσι, η τουρκική πλευρά εξακολουθεί να στηρίζει αυτές τις ένοπλες παράνομες ομάδες στη ζώνη αποκλιμάκωσης του Ιντλίμπ, με πυρά του πυροβολικού», ανέφερε το υπουργείο.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, η Τουρκία αναπτύσσει επίσης μαχητικά, τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη. Επικαλούμενο τον Ρώσο εκπρόσωπο για τη Συρία, τον Ολέγκ Ζουράβλεφ, το υπουργείο διευκρίνισε ότι ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος καταρρίφθηκε την Τρίτη, αφού πέρασε τα σύνορα των δύο χωρών με σκοπό να πλήξει τις συριακές ένοπλες δυνάμεις.

Νωρίτερα σήμερα, η ρωσική δημόσια τηλεόραση μετέδωσε ότι ειδικά εκπαιδευμένοι Τούρκοι στρατιώτες στο Ιντλίμπ χρησιμοποιούν φορητούς εκτοξευτές πυραύλων για να καταρρίψουν ρωσικά και συριακά μαχητικά αεροσκάφη.

Ρωσία και Τουρκία κατέληξαν το 2018 σε μια συμφωνία στην οποία προβλεπόταν ο τερματισμός των μαχών στη Συρία και η εγκατάσταση τουρκικών φυλακίων παρατήρησης στην επαρχία του Ιντλίμπ. Η συμφωνία αυτή ωστόσο κατέρρευσε τις προηγούμενες εβδομάδες και οι δύο χώρες επιρρίπτουν την ευθύνη η μία στην άλλη.

Οι επιχειρήσεις των συριακών δυνάμεων, με τη στήριξη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, στη Συρία, προκαλεί τριγμούς στις σχέσεις της Άγκυρας με τη Μόσχα οι οποίες, μολονότι στηρίζουν αντίθετες πλευρές στη συριακή κρίση, είχαν ενισχύσει τη συνεργασία τους τα τελευταία χρόνια.

AP Photo