Ρωσικό δικαστήριο έκρινε ένοχο για απάτη τον Αλεξέι Ναβάλνι

Ρωσικό δικαστήριο έκρινε ένοχο για απάτη τον Αλεξέι Ναβάλνι

Ρωσικό δικαστήριο έκρινε τον φυλακισμένο πολέμιο του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι ένοχο για απάτη μεγάλης κλίμακας και για προσβολή του δικαστηρίου την Τρίτη, μια κίνηση που πιθανότατα θα παρατείνει έως και 13 χρόνια τον χρόνο φυλάκισής του που περνάει ο πιο σημαντικός επικριτής του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων η δικαστής, Μαργκαρίτα Κοτόβα, είπε ότι ο Ναβάλνι απέσπασε περιουσιακά στοιχεία αγνώστων μέσω «εξαπάτησης και κατάχρησης εμπιστοσύνης». Οι κατηγορίες αφορούν υπεξαίρεση κεφαλαίων για το ίδρυμά του κατά της διαφθοράς, το οποίο έχει απαγορευτεί στη Ρωσία, και για προσβολή ενός δικαστή σε προηγούμενη δίκη.

Ο Ναβάλνι εκτίει ήδη ποινή φυλάκισης δυόμισι ετών σε φυλακές ανατολικά της Μόσχας για παραβιάσεις της αποφυλάκισης του υπό όρους, που σχετίζονται με κατηγορίες, τις οποίες ωστόσο, ο ίδιος χαρακτηρίζει κατασκευασμένες με σκοπό την ανατροπή των πολιτικών του φιλοδοξιών.

Στην τελευταία ποινική υπόθεση εναντίον του, την οποία και απέρριψε ως πολιτικά υποκινούμενη θα μπορούσαν να προστεθούν ακόμα 13 χρόνια φυλάκισης. Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει από το δικαστήριο να σταλεί σε φυλακές υψίστης ασφαλείας με την κατηγορία της απάτης και της περιφρόνησης του δικαστηρίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ναβάλνι φυλακίστηκε πέρυσι όταν επέστρεψε στη Ρωσία μετά από ιατρική περίθαλψη στη Γερμανία μετά την επίθεση με δηλητήριο, για το οποίο κατηγόρησε τον Πούτιν.

Το Κρεμλίνο τότε είχε απαντήσει  ότι δεν είχε δει στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο Ναβάλνι είχε δηλητηριαστεί και αρνήθηκε οποιονδήποτε ρωσικό ρόλο στην υπόθεση.

Μετά την τελευταία ακρόαση για την υπόθεσή του στις 15 Μαρτίου, ο Ναβάλνι είχε γράψει στο Instagram: «Αν η ποινή φυλάκισης είναι το τίμημα του ανθρώπινου δικαιώματός μου να πω πράγματα που πρέπει να ειπωθούν… τότε μπορούν να μου επιβάλλουν 113 χρόνια. Δεν θα απαρνηθώ τα λόγια ή τις πράξεις μου».

Οι ρωσικές αρχές έχουν χαρακτηρίσει τον Ναβάλνι και τους υποστηρικτές του ως ανατρεπτικούς αποφασισμένους να αποσταθεροποιήσουν τη Ρωσία με την υποστήριξη της Δύσης. Πολλοί από τους συμμάχους του Ναβάλνι έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία αντί να αντιμετωπίσουν περιορισμούς ή φυλακή στο σπίτι.

Το αντιπολιτευτικό κίνημα του Ναβάλνι χαρακτηρίστηκε «εξτρεμιστικό» και έκλεισε, αν και οι υποστηρικτές του συνεχίζουν να εκφράζουν την πολιτική τους στάση, συμπεριλαμβανομένης της αντίθεσής τους στη στρατιωτική επέμβαση της Μόσχας στην Ουκρανία, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.