Ρωσική πρεσβεία: Να σταματήσει η Δύση να εκφοβίζει για δήθεν «απειλή» από χημικά όπλα

Ρωσική πρεσβεία: Να σταματήσει η Δύση να εκφοβίζει για δήθεν «απειλή» από χημικά όπλα

Στον λογαριασμό του Twitter της ρωσικής πρεσβείας στην Ελλάδα αναρτήθηκε μια ανακοίνωση της Μαρία Ζαχάροβα που καλεί τις χώρες της Δύσης να σταματήσουν να εκφοβίζουν τον κόσμο ότι η Ρωσία σκοπεύει να κάνει χρήση χημικών όπλων.

«Καλούμε τους πολιτικούς κύκλους των δυτικών χωρών να μη φοβίσουν τους πολίτες τους με την ανύπαρκτη «χημική απειλή» της Μόσχας. Είμαστε υποχρεωμένοι να υπενθυμίσουμε ότι η Ρωσία εκπλήρωσε εντελώς τις υποχρεώσεις της να καταστρέψει τα χημικά όπλα.» αναφέρει η ανάρτηση.

Αναλυτικά η δήλωση της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ αναφέρει πως «έχουν περιέλθει στην αντίληψή μας οι τραβηγμένες εικασίες από την πλευρά ορισμένων εκπροσώπων πολιτικών κύκλων της Δύσης, κυρίως των Ηνωμένων Πολιτειών και των think tanks που εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους, ότι η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει ή ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει όπλα χημικού πολέμου που υποτίθεται πως κρύβει.

Για άλλη μια φορά, πρέπει να υπενθυμίσουμε σε όλους ότι η Ρωσική Ομοσπονδία από νωρίς εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της να καταστρέψει τα χημικά όπλα πλήρως και υπό αυστηρό διεθνή έλεγχο τον Σεπτέμβριο του 2017, κάτι που επιβεβαιώθηκε επίσημα από τον Γενικό Διευθυντή της Τεχνικής Γραμματείας του ΟΑΧΟ. Η δέσμευση της Ρωσικής Ομοσπονδίας στους στόχους και τις αρχές της CWC παρέμεινε αμετάβλητη στα 25 χρόνια ύπαρξης αυτής της πιο σημαντικής διεθνούς συνθήκης.

Καλούμε τους πολιτικούς κύκλους των δυτικών χωρών να σταματήσουν να εκφοβίζουν τους λαούς τους με μια ανύπαρκτη ρωσική “χημική απειλή”.

Η Ρωσική Ομοσπονδία θα συνεχίσει να τηρεί απαρέγκλιτα τις αρχές και τα πρότυπα του διεθνούς δικαίου και να διατηρεί την ακεραιότητα της CWC, συμπεριλαμβανομένης της έγκαιρης ενημέρωσης των κρατών μελών του ΟΗΕ και του ΟΑΧΟ οποιασδήποτε πληροφορίας από το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας για περιπτώσεις προετοιμασίας ή οργάνωσης χημικές προκλήσεις στην Ουκρανία από ουκρανικές ένοπλες μονάδες και τους επιμελητές τους από το ΝΑΤΟ.»