Ρωσική Δούμα: Ψήφισε την αναγνώριση των αυτονομούμενων περιοχών- Κρεμλίνο: «Ανοιχτό» στη διπλωματία

Ρωσική Δούμα: Ψήφισε την αναγνώριση των αυτονομούμενων περιοχών- Κρεμλίνο: «Ανοιχτό» στη διπλωματία

Η κάτω βουλή του Κοινοβουλίου της Ρωσίας ενέκρινε σήμερα τις συνθήκες φιλίας με δύο αυτοανακηρυχθείσες λαϊκές δημοκρατίες στην ανατολική Ουκρανία, κλιμακώνοντας μια κρίση με την Ουκρανία και τη Δύση, ενώ την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωνε ότι «η Ρωσία παραμένει ανοικτή σε όλα τα επίπεδα στις διπλωματικές επαφές»

Οι συνθήκες, που τίθενται σε ισχύ μόλις υπογραφούν από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο για την κατασκευή στρατιωτικών βάσεων εκεί από τη Μόσχα, την υιοθέτηση μίας κοινής αμυντικής στάσης και την ενίσχυση της οικονομικής ενσωμάτωσης, σύμφωνα με το Reuters.

"Η Ρωσία παραμένει ανοικτή σε όλα τα επίπεδα στις διπλωματικές επαφές, η ρωσική πλευρά έχει συμφέρον σε αυτό", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως "οι επαφές στο πιο υψηλό επίπεδο, ακόμη και οι επείγουσες, πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένες".

Ο Πεσκόφ δήλωσε πως δεν είναι σε θέση να πει αν ρωσικές δυνάμεις έχουν εισέλθει ήδη στις δύο αποσχισθείσες περιοχές που συχνά αναφέρονται απλώς ως Ντονμπάς. Είπε πως η απόφαση να σταλούν δυνάμεις εκεί θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, ενώ τόνισε πως η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία των περιοχών των ανταρτών «στα σύνορα που υπήρχαν όταν ανακήρυξαν» την ανεξαρτησία τους το 2014.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου εκτίμησε ακόμη πως μια διακοπή από το Κίεβο των διπλωματικών σχέσεων με τη Ρωσία το μόνο που θα έκανε θα ήταν να "επιδεινώσει τα πράγματα".

"Είναι ένα σενάριο που θα ήταν εξαιρετικά λυπηρό, που το μόνο που θα έκανε θα ήταν να επιδεινώσει τα πάντα, όχι μόνο για τα κράτη αλλά και για τον πληθυσμό", είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ μετά τη δήλωση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι σκέπτεται τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των περιοχών των ανταρτών «στα σύνορα που υπήρχαν όταν ανακήρυξαν» την ανεξαρτησία τους το 2014.