7ος χρόνος, ημέρα 2223η
Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2021

Ρωσία: Το Κομμουνιστικό Κόμμα «κοντά» στους αμερικανούς Ρεπουμπλικάνους

Ρωσία: Το Κομμουνιστικό Κόμμα «κοντά» στους αμερικανούς Ρεπουμπλικάνους
Ap Images

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν είναι πλέον αριστερό κόμμα, αλλά περισσότερο δεξιό συντηρητικό κόμμα. Την άποψη αυτή διατύπωσαν πολιτικοί επιστήμονες κατά τη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με θέμα « ΚΚΡΟ-2021- στελεχική και ιδεολογική κρίση».

Το κόμμα το τελευταίο διάστημα ενεπλάκη σε σειρά σκανδάλων, ενώ η Κρατική Δούμα (κάτω βουλή) σήμερα Πέμπτη ήρε την ασυλία στον βουλευτή του ΚΚΡΟ Βαλέρι Ράσκιν ο οποίος θεωρείται ύποπτος για λαθροθηρία.

«Το σημερινό ΚΚΡΟ δεν είναι τόσο αριστερό, όσο ένα δεξιό συντηρητικό κόμμα. Είναι πιο κοντά στους Ρεπουμπλικάνους των Ηνωμένων Πολιτειών είτε στους συντηρητικούς της Βρετανίας» δήλωσε ο επικεφαλής του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων του Ινστιτούτου κοινωνικών Ερευνών Γκλεμπ Κουζνετσόφ.

Καμία αριστερή ιδεολογία

Κατά την άποψή του το ΚΚΡΟ δεν έχει αυτή τη στιγμή καμία αριστερή ιδεολογία, ούτε καμία σχέση με τον κομμουνισμό. «Λένε ότι είναι κομμουνιστές, κυρίως, κατά λάθος και ελπίζω ότι τον τίτλο του αριστερού κόμματος στη Ρωσία θα βρεθεί κάποια νέα πολιτική δύναμη που θα τον αποκτήσει» δήλωσε ο Κουζνετσόφ.

Από την πλευρά του ο διευθυντής του Ινστιτούτου νεότερων κρατών Αλεξέι Μαρτίνοφ επισήμανε ότι το ΚΚΡΟ ισχυρίζεται ότι είναι κληρονόμος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης. «Η κληρονομία συνίσταται στο ότι ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ εργαζόταν στην Κεντρική Επιτροπή.

Εδώ και καιρό δεν υπάρχει κανένας μαρξισμός εκεί. Έχουν τον ρόλο της βολεμένης αντιπολίτευσης. Στην πραγματικότητα καμία μαρξιστική ιδέα δεν υπάρχει εκεί», δήλωσε ο Μαρτίνοφ, προσθέτοντας ότι το ΚΚΡΟ «δεν έχει καμία σχέση μ' ένα πραγματικό κομμουνιστικό κόμμα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ