8ος χρόνος, ημέρα 2483η
Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2022

Ρωσία: Θα πληρώσει τις υποχρεώσεις της που λήγουν στις 27 Μαΐου σε ξένο νόμισμα

Ρωσία: Θα πληρώσει τις υποχρεώσεις της που λήγουν στις 27 Μαΐου σε ξένο νόμισμα

Η Ρωσία θα πληρώσει τους κατόχους ομολόγων σε δολάρια και σε ευρώ, που λήγουν το 2026 και το 2036, αντίστοιχα, σε ξένο νόμισμα, όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Αποθετήριο Διακανονισμών.(NSD)

Την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας πλήρωσε 71,25 εκατομμύρια δολάρια για ένα ομόλογο σε δολάρια και 26,5 εκατομμύρια ευρώ για ένα άλλο σε ευρώ πριν από την ημερομηνία πληρωμής του τοκομεριδίου που έληγε στις 27 Μαΐου, και ενώ η περίοδος χάριτος από τις ΗΠΑ έληγε αυτή την εβδομάδα.

Η NSD ανέφερε σε δήλωσή της στο Reuters ότι έλαβε από το υπουργείο δολάρια ΗΠΑ για ευρωομόλογα λήξης το 2026 και ευρώ για ομόλογα που λήγουν το 2036 αντίστοιχα. «Η ημερομηνία καθορισμού της λίστας των κατόχων ευρωομολόγων είναι η 26η Μαΐου, σύμφωνα με το σχέδιο οι πληρωμές θα γίνουν στις 27 Μαΐου... Οι πληρωμές σε forex θα γίνουν σύμφωνα με τα έγγραφα έκδοσης», ανέφερε η NSD.

Νωρίτερα, ωστόσο το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας είχε ανακοινώσει ότι η χώρα θα εξυπηρετεί το εξωτερικό χρέος της σε ρούβλια, τα οποία θα μπορούν στη συνέχεια να μετατρέπονται στο αρχικό νόμισμα των ομολόγων σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Απαντώντας στην απόφαση των ΗΠΑ να μην επεκτείνουν το ειδικό waiver που επέτρεπε στη Ρωσία να εξυπηρετεί το χρέος της σε ξένο νόμισμα, το υπουργείο Οικονομικών είπε ότι αυτή η κίνηση θα πλήξει τους ξένους επενδυτές πρώτα, όπως αναφέρει το Reuters.

Η Ρωσία ήρθε πιο κοντά στη χρεοκοπία, αφότου το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ άφησε το ειδικό waiver από τις κυρώσεις που είχε δώσει προς όφελος των Αμερικανών επενδυτών, να λήξει.

Πηγή: Reuters