Ρωσία: Τα λιμάνια της Μαριούπολης και του Μπερντιάνσκ έτοιμα για εξαγωγή σιτηρών

Ρωσία: Τα λιμάνια της Μαριούπολης και του Μπερντιάνσκ έτοιμα για εξαγωγή σιτηρών

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε την Τρίτη ότι τα ουκρανικά λιμάνια Μπερντιάνσκ και Μαριούπολη, που καταλήφθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις, έχουν αποναρκοθετηθεί και είναι έτοιμα να επαναλάβουν τις αποστολές σιτηρών.

«Η αποναρκοθέτηση του λιμανιού της Μαριούπολης ολοκληρώθηκε. Λειτουργεί κανονικά και παρέλαβε τα πρώτα του φορτηγά πλοία», δήλωσε ο Σεργκέι Σόιγκου στη ρωσική τηλεόραση.

Οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων από τη νότια Ουκρανία σταμάτησαν από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα στα τέλη Φεβρουαρίου, αυξάνοντας τις τιμές των σιτηρών.

Στο μεταξύ, η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι κλέβει προμήθειες σιτηρών, ενώ η Μόσχα λέει ότι οι δυτικές κυρώσεις ευθύνονται για την κατάσταση, η οποία απείλησε να προκαλέσει παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Τα Ηνωμένα Έθνη συνεργάζονται με το Κίεβο και τη Μόσχα για τον τρόπο επανεκκίνησης των εξαγωγών σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας, με την Τουρκία να δηλώνει έτοιμη να παράσχει ναυτική συνοδεία για να διασφαλίσει την ασφαλή διέλευση από τη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Σόιγκου είπε επίσης την Τρίτη οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις δημιούργησαν τις «απαραίτητες προϋποθέσεις για την πλήρη επανέναρξη της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας μεταξύ Ρωσίας, Ντονμπάς, Ουκρανίας και Κριμαίας» και ξεκίνησαν την παράδοση φορτίου στις ουκρανικές πόλεις Μαριούπολη, Μπερντιάνσκ και Χερσώνα στις μήκους 1.200 χλμ (750 μίλια) σιδηροδρομικών γραμμών που άνοιξαν ξανά.