Ρωσία: Συνελήφθη στρατιωτικός για συμμετοχή στην επίθεση στο μετρό της Μόσχας το 2010

Ρωσία: Συνελήφθη στρατιωτικός για συμμετοχή στην επίθεση στο μετρό της Μόσχας το 2010

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι συνέλαβε συνταγματάρχη της αστυνομίας από την περιοχή Κιζλιάρσκι του Νταγκεστάν που βρίσκεται στο νότο της Ρωσίας, εναντίον του οποίου άσκησε ποινική δίωξη με τις κατηγορίες ότι εμπλέκεται σε τρομοκρατικές δραστηριότητες μεταξύ των οποίων η συνδρομή που παρείχε σε βομβιστή αυτοκτονίας για να πραγματοποιήσει το 2010 τρομοκρατική επίθεση στο μετρό της Μόσχας.

Η Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσίας (που είναι το ανάλογο του αμερικανικού FBI) άσκησε ποινική δίωξη εναντίον του υψηλόβαθμου αξιωματικού και επικεφαλής της αστυνομίας στην περιοχή Κιζλιάρσκι του Νταγκεστάν, Γκαζί Ισάγεφ σε σχέση με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο μετρό της Μόσχας στις 29 Μαρτίου του 2010, δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος της Ανακριτικής Επιτροπής Σβετλάνα Πετρένκο. Ο Ισάγεφ παραπέμπεται με βάση τα άρθρα του ποινικού κώδικα περί σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, συμμορίας και τρομοκρατικής δράσης.

Στις τρομοκρατικές επιθέσεις που έγιναν στο μετρό της Μόσχας στις 29 Μαρτίου του 2010 και συγκεκριμένα στους σταθμούς «Λουμπιάνκα» και Παρκ Κουλτούρι» σκοτώθηκαν 39 άνθρωποι και τραυματίσθηκαν περισσότεροι από 100.

Σύμφωνα με την Ανακριτική Επιτροπή, ο Ισάγεφ ήταν μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης «Ιμαράτ Καφκάζ» (γνωστής ως «Εμιράτο του Καυκάσου») και κατά την περίοδο 2009-2010, εκμεταλλευόμενος την υπηρεσιακή του θέση παρείχε πληροφορίες στην εν λόγω οργάνωση για τη δράση της αστυνομίας αλλά και για τις ειδικές επιχειρήσεις που πραγματοποιούσε κατά των εκτός νόμου ένοπλων ομάδων.

Ο Ισάγεφ, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της Ανακριτικής Επιτροπής, αρκετές φορές μετέφερε προσωπικά με το αυτοκίνητο εντός της επικράτειας του Νταγκεστάν ηγετικά στελέχη της τρομοκρατικής οργάνωσης «Ιμαράτ Καφκάζ» και είχε μεταφέρει μια γυναίκα βομβιστή αυτοκτονίας, η οποία είχε ζωστεί με εκρηκτικά για να μεταβεί στην στάση των λεωφορείων κοντά στην πόλη Κιζλιάρ, από την οποία έπρεπε να ταξιδέψει έως την Μόσχα διανύοντας μια απόσταση 1.470 χιλιομέτρων για να πραγματοποιήσει την τρομοκρατική επίθεση.