Ρωσία: Συλλήψεις στις διαδηλώσεις υπέρ του Αλεξέι Ναβάλνι

Ρωσία: Συλλήψεις στις διαδηλώσεις υπέρ του Αλεξέι Ναβάλνι

Σε εκατοντάδες συλλήψεις υποστηρικτών του Αλεξέι Ναβαλνι προχώρησαν σήμερα οι ρωσικές αρχές καθώς είχαν συγκεντρωθεί σε δεκάδες πόλεις της χώρας αψηφώντας τις πολικές θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα Le Monde, πάνω από 200 άτομα συνελήφθησαν μέχρι τώρα από την ρωσική αστυνομία στη ρωσική Άπω Ανατολή και τη Σιβηρία.

Βίντεο από το Βλαντιβοστόκ έδειξαν ότι η αστυνομία κυνηγούσε μια ομάδα διαδηλωτών στο δρόμο, ενώ οι διαδηλωτές στο Khabarovsk, σε θερμοκρασίες περίπου -14 βαθμούς Κελσίου (7 βαθμοί Φαρενάιτ), φώναξαν «Ντροπή!» και «κλέφτες!»

Στη Μόσχα σημειωτέον, η αστυνομία ανέπτυξε οδοφράγματα γύρω από την πλατεία Pushkinskaya καθώς οι εργαζόμενοι ασχολήθηκαν με την επανένταξη, μια φαινομενική προσπάθεια να ανατραπεί μια διαδήλωση.

Οι αρχές ανακοίνωσαν επίσης ποινική έρευνα εναντίον υποστηρικτών του Ναβάλνι για κλήσεις που καλούν τους ανηλίκους να παρευρεθούν σε παράνομες συγκεντρώσεις που ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκαν σε διάφορα κοινωνικά δίκτυα.

Να σημειωθεί πως ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπολίτευσης κάλεσε τους υποστηρικτές του να διαμαρτυρηθούν μετά τη σύλληψή του το περασμένο Σαββατοκύριακο όταν επέστρεψε στη Μόσχα για πρώτη φορά αφού δηλητηριάστηκε τον Αύγουστο. Ο Ναβάλνι είχε υποβληθεί σε θεραπεία στη Γερμανία.

Υπενθυμίζεται πως ο Ναβάλνι, πρώην δικηγόρος που κατηγόρησε τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι διέταξε τη δολοφονία του, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει χρόνια φυλάκισης. Ο Β. Πούτιν αρνήθηκε τη συμμετοχή του.

Οι σύμμαχοί του ελπίζουν να αξιοποιήσουν αυτό που φαίνεται στις δημοσκοπήσεις, δηλαδή μια γενικότερη απογοήτευση της κοινής γνώμης λόγω της περικοπής των μισθών και των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Όμως, η δέσμευση του Β. Πούτιν στην εξουσία φαίνεται απαράδεκτη και ο 68χρονος πρόεδρος καταγράφει τακτικά βαθμολογία αποδοχής άνω του 60%, πολύ φορές υψηλότερη από αυτή του Ναβάλνι.