Ρωσία: Στον πλήρη έλεγχο ιδιωτών το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας

Ρωσία: Στον πλήρη έλεγχο ιδιωτών το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας

Στον έλεγχο της εταιρείας που ανήκει σε τρεις Ρώσους ολιγάρχες πέρασε το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας το «Σερεμέτιεβο» της Μόσχας, καθώς οι μέτοχοι του αποφάσισαν να αγοράσουν από το κράτος το εναπομείναν 30% των μετοχών.

Η εταιρεία Sheremetyevo Holding η οποία ανήκει στην κυπριακή εταιρεία TPS Avia Holding εξαγόρασε το ποσοστό μετόχων που κατείχε το ρωσικό δημόσιο υπό την εταιρεία Rosimusestvo έναντι τιμήματος που υπολογίζεται στα 60 δις ρούβλια.

Σημειώνεται ότι η Sheremetyevo Holding ανήκει στους δισεκατομμυριούχους Αλεξάντρ Πανομαρένκο, Αλεξάντρ Σκορομπαγκάτκο, ενώ το 34,78% ανήκει στον Αρκάντι Ρότενμπεργκ. Ο Πονομαρένκο ο οποίος έχει κυπριακή υπηκοότητα έγινε ευρύτερα γνωστός όταν αγόρασε ένα παλάτι για λογαριασμό του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν έναντι 300 εκατομμυρίων ευρώ.

Προ μηνός η Sheremetyevo Holding εγκαινίασε μετά από δυο χρόνια εργασιών, το τελευταίας τεχνολογίας terminal του αεροδρομίου της Μόσχας το οποίο μπορεί να εξυπηρετήσει ως και 20 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο.

Το αεροδρόμιο «Σερεμέτιεβο» το 2019 εξυπηρέτησε 49,9 εκατομμύρια επιβάτες και είναι το όγδοο κατά σειράν αεροδρόμιο στην Ευρώπη όσον αφορά τον αριθμό των εξυπηρετούμενων επιβατών.