Ρωσία: Στο 92% η αποτελεσματικότητα του Sputnik V

Ρωσία: Στο 92% η αποτελεσματικότητα του Sputnik V

Μεγάλη αποτελεσματικότητα παρουσιάζει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik -V, καθώς σύμφωνα με το ταμείο διαχείρισης της κρατικής περιούσιας της χώρας, αγγίζει το 92%.

Σύμφωνα με το Reuters, τα αποτελέσματα για το ρωσικό εμβόλιο βασίζονται σε δεδομένα από τους πρώτους 16.000 εθελοντές.

«Φαίνεται, με βάση τα δεδομένα, ότι έχουμε ένα πολύ αποτελεσματικό εμβόλιο» δήλωσε ο επικεφαλής του RDIF, Kirill Dmitriev, συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για μια είδηση, που οι ερευνητές θα μιλούν μια ημέρα στα εγγόνια τους γι΄ αυτήν.

Σημειώνεται ότι η Μόσχα καταβάλει προσπάθειες για να συμβαδίσει με τις φαρμακοβιομηχανίες της Δύσης στη μάχη κατά της πανδημίας COVID – 19, η οποία έχει κοστίσει τη ζωή σε πάνω από 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους και έχει πλήξει την παγκόσμια οικονομια. Η Ρωσία κατέστησε το Sputnik V για δημόσια χρήση τον Αύγουστο, η πρώτη χώρα που το έπραξε, αν και η έγκριση ήρθε λόγω πριν από την έναρξη της ευρείας κλίμακας δοκιμών τον Σεπτέμβριο.

Την ίδια στιγμή, όπως έγινε γνωστό, η Τουρκία ενδιαφέρεται να παράγει το Sputnik V, σε δικές της εγκαταστάσεις. Αυτό ανακοινώθηκε σήμερα από το ρωσικό υπουργείο Υγείας έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Υγείας των δύο χωρών.

«Ο επικεφαλής του τουρκικού υπουργείου Υγείας εξέφρασε ενδιαφέρον για να οργανωθεί η παραγωγή του εμβολίου Sputnik V σε εγκαταστάσεις τουρκικών φαρμακοβιομηχανιών, μετά την πραγματοποίηση τοξικολογικών μελετών, όπως προβλέπεται από την εγχώρια νομοθεσία», αναφέρεται σε δήλωση του υπουργείου Υγείας.

Ο ρώσος υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο διαβεβαίωσε τον τούρκο ομόλογό του ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει τέτοιες δοκιμές, αναφέρεται στη δήλωση.

Το τουρκικό υπουργείο Υγείας αρνήθηκε να επιβεβαιώσει αυτό τον ισχυρισμό, όμως ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά επιβεβαίωσε ότι οι δύο άνδρες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με μήνυμά του, το οποίο ανήρτησε αργά χθες, Τρίτη, το βράδυ στο Twitter.

«Ανταλλάξαμε απόψεις σε θέματα του τομέα της υγείας στα οποία συνεργαζόμαστε, κυρίως σχετικά με τις προσπάθειες για ένα εμβόλιο κατά της Covid-19 και τα διεθνή εγχειρήματα στα οποία συμμετέχουμε», δήλωσε ο Κοτζά.