Ρωσία προς ΕΕ: Μην συνδέεται τον Nord Stream -2 με την υπόθεση Ναβάλνι

Ρωσία προς ΕΕ: Μην συνδέεται τον Nord Stream -2 με την υπόθεση Ναβάλνι
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Να μην συνδέουν τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream -2 με την υπόθεση δηλητηρίασης Ναβάλνι κάλεσε τους Ευρωπαίους το Κρεμλίνο, σχολιάζοντας τις δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία νωρίτερα αναφερόμενη στη υπόθεση Ναβάλνι είπε ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord-Stream -2 δεν θα ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας, κατά την ετήσια ομιλία της για την Κατάσταση της Ένωσης, την οποία εκφώνησε ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου.

«Σε ό,τι αφορά τις αναφορές που έγιναν στον αγωγό φυσικού αερίου, θα πρέπει ασφαλώς να σταματήσουν να πολιτικοποιούν το ζήτημα. Είναι ένα εμπορικής σημασίας έργο, το οποίο βρίσκεται στην κατεύθυνση των συμφερόντων τόσο της Ρωσίας όσο και των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρωτίστως της Γερμανίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι το περιστατικό με τον Ναβάλνι συνιστά «μέρος του συστήματος των ενεργειών της Ρωσίας σε παγκόσμιο επίπεδο», επισημαίνοντας ότι «αυτό το σύστημα δεν αλλάζει και κανένας αγωγός φυσικού αερίου δεν θα το αλλάξει» και δήλωσε πως  δεν θα ήταν σωστό να νομίζουμε ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord-Stream -2 θα ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας.

Ο Πεσκόφ υπογράμμισε ότι η Μόσχα διαφωνεί κατηγορηματικά με τέτοιου είδους δηλώσεις και πως το περιστατικό με τον Ναβάλνι «χρειάζεται να αποσαφηνισθεί και να διερευνηθεί». «Για να υπάρξει πρόοδος στην έρευνα αυτή, για να διαλευκανθούν οι περιστάσεις και τα αίτια είναι αναγκαία η συνεργασία με την Γερμανία. Η Ρωσία επιδιώκει αυτή τη συνεργασία, αλλά προς το παρόν δεν βρίσκει ανταπόκριση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.