Ρωσία: Πολιτικός της αντιπολίτευσης απειλείται με φυλάκιση για «δυσφήμηση» του ρωσικού στρατού

Ρωσία: Πολιτικός της αντιπολίτευσης απειλείται με φυλάκιση για «δυσφήμηση» του ρωσικού στρατού

Ο δημοφιλής Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης Ιλιά Γιάσιν βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή πολυετούς φυλάκισης για «δυσφήμηση του (ρωσικού) στρατού», όπως έγινε γνωστό από ανάρτηση που έκανε σήμερα ο δικηγόρος του στο Facebook.

Οι ρωσικές αρχές άσκησαν ποινική δίωξη εναντίον του, κατηγορώντας τον για διάδοση ψευδών πληροφοριών σχετικά με την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων, αναφέρει ο δικηγόρος.

«Μόλις δέχθηκα ένα τηλεφώνημα από τον ανακριτή – αρχίζει έρευνα στο σπίτι του», έγραψε ο δικηγόρος Βαντίμ Προχόροφ στην ανάρτηση που έκανε το απόγευμα στη σελίδα του στο Facebook.

Αν καταδικαστεί, ο Γιάσιν αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 10 ετών.

Ο Γιάσιν -- γνωστός πολέμιος του ισχυρού άνδρα του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν και σύμμαχος του ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι (ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης 9 ετών) -- είχε επικρίνει έντονα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.

Σε βάρος του έχει ήδη επιβληθεί πολλές φορές πρόστιμο για τις τοποθετήσεις του, ενώ επί του παρόντος τελεί υπό κράτηση 15 ημερών για απείθεια κατά της αρχής.

Υπενθυμίζεται πως ο νέος αυστηρός νόμος στη Ρωσία απαιτεί να χαρακτηρίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» και να μη δίνονται στη δημοσιότητα πληροφορίες που αφορούν τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.