Ρωσία: Παρατείνεται ως τις 30 Απριλίου η μη εργάσιμη περίοδος μετ' αποδοχών

Ρωσία: Παρατείνεται ως τις 30 Απριλίου η μη εργάσιμη περίοδος μετ' αποδοχών

Με σημερινό του διάγγελμα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προς τον ρωσικό λαό, το οποίο απηύθυνε από την κατοικία του στο Νόβο Αγκαριόβο, αποφάσισε να παρατείνει, μέχρι τα τέλη Απριλίου την μη εργάσιμη περίοδο αλλά μετ΄αποδοχών για τους Ρώσους πολίτες.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Ρώσος πρόεδρος στο διάγγελμά του αναφέρε ότι «Η κορύφωση της επιδημίας στον κόσμο δεν έχει περάσει, όπως και στην χώρα μας. Αναφορικά με αυτό αποφάσισα να παρατείνω το καθεστώς των μη εργάσιμων ημερών έως το τέλος του μήνα, δηλαδή έως και τις 30 Απριλίου», συμπληρώνοντας πως «θα καταβληθεί ο μισθός των εργαζομένων».

Επίσης, ο Βλ. Πούτιν είπε ότι αποτελεί αδιαμφισβήτητη προτεραιότητα της κυβέρνησής του η διατήρηση των θέσεων εργασίας και των εισοδημάτων των πολιτών, ακόμη και σε συνθήκες πανδημίας. Εντούτοις, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μειωθεί η διάρκεια αυτής της μη εργάσιμης περιόδου, εφόσον υπάρξει κάποια βελτίωση της κατάστασης. Παράλληλα, ανέφερε πως οι κρατικές υπηρεσίες, τα φαρμακεία και τα καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης θα συνεχίσουν να λειτουργούν.

Ο Ρώσος πρόεδρος εξάλλου ανακοίνωσε την επιβολή αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων σε μια σειρά από περιφέρειες της χώρας, λέγοντας ότι στις περιφερειακές αρχές θα δοθούν πρόσθετες δικαιοδοσίες για τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.

Αναφερόμενος στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση προς ανάσχεση της πανδημίας, όπως η εφαρμογή της μη εργάσιμης εβδομάδας και η μερική απαγόρευση της κυκλοφορίας σε πολλές περιοχές της χώρας, της έδωσαν την δυνατότητα να κερδίσει χρόνο, ώστε να συστρατευθούν όλα τα όργανα εξουσίας, να ενισχυθεί το σύστημα υγείας, αλλά και να καταπολεμηθεί όσον το δυνατόν πιο αποτελεσματικά η επιδημία, να αξιοποιήσουμε όπως είπε «την δική μας εμπειρία αλλά και τις καλύτερες πρακτικές των άλλων χωρών».

Ο Ρώσος πρόεδρος διευκρίνισε ότι μέχρι στιγμής η διαμορφωθείσα κατάσταση με τον κορονοϊό στη Μόσχα δεν έχει καταστεί δυνατόν να αντιστραφεί, ωτόσο επεσήμανε ότι κατέστη εφικτό να προστατευθούν οι ηλικιωμένοι από τον ιό και να μην επιτραπεί η έξαρση κρουσμάτων σε παιδικά ιδρύματα.

Ο Βλ. Πούτιν ευχαρίστησε όλους τους Ρώσους πολίτες οι οποίοι συμμορφώνονται με τα μέτρα πρόληψης και ιδιαίτερα το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. «Είμαι βέβαιος ότι όλοι οι πολίτες της χώρας μας θα εκφράσουν την εγκάρδια ευγνωμοσύνη τους στους γιατρούς μας», προσθέτοντας ότι «Θα ήθελα να ευχαριστήσω ειλικρινά όλους εσάς χωρίς εξαίρεση και να πω ‘ευχαριστώ’ στους εθελοντές, στους ανθρώπους που δεν παρέμειναν αδιάφοροι, σε όλους τους πολίτες που συνειδητοποιήσαν την ατομική τους ευθύνη στον αγώνα κατά της επιδημίας και τηρούν αυστηρά τις συστάσεις των αρχών, των γιατρών και των εμπειρογνωμόνων, που μεριμνούν για τον εαυτό τους και για την υγεία των συγγενών και οικείων τους, για την ασφάλεια των γύρων τους».