Ρωσία: Πάνω από 5.300 συλλήψεις στις διαδηλώσεις υπέρ του Ναβάλνι

Ρωσία: Πάνω από 5.300 συλλήψεις στις διαδηλώσεις υπέρ του Ναβάλνι

Πάνω από 5.300 διαδηλωτές συνελήφθησαν χθες σε ολόκληρη τη Ρωσία κατά τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν με κύριο αίτημα την αποφυλάκιση του Αλεξέι Ναβάλνι, πολέμιου της διακυβέρνησης Πούτιν.

Από το σύνολο των συλλήψεων, οι 1.800 έγιναν στην πρωτεύουσα Μόσχα. Σύμφωνα με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση OVD-Info, που ειδικεύεται στην καταγραφή των διαδηλώσεων, οι συλλήψεις πέραν της πρωτεύουσας πραγματοποιήθηκαν ως επί το πλείστον στην Αγία Πετρούπολη (1.176) και στο Κρασνογιάρσκ της Σιβηρίας και το Νίζνι Νόβγκοροντ (στο Βόλγα), όπου σχεδόν 200 διαδηλωτές συνελήφθησαν.

Το σαββατοκύριακο που πέρασε ήταν το δεύτερο κατά σειρά κατά το οποίο πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα με αίτημα την απελευθέρωση του Ναβάλνι, ο οποίος στις 17 Ιανουαρίου φυλακίστηκε κατά την επιστροφή του στη χώρα έπειτα από τη νοσηλεία του στη Γερμανία αφού είχε δηλητηριαστεί με νευροτοξικό παράγοντα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επίσημα ο Ναβάλνι κατηγορείται για παραβίαση των όρων αποφυλάκισής του, κάτι το οποίο ο ίδιος χαρακτηρίζει κατασκευασμένο. Το γραφείο του εισαγγελέα ανακοίνωσε σήμερα ότι υποστηρίζει το αίτημα της σωφρονιστικής αρχής της χώρας να μετατραπεί η ποινή με αναστολή που έχει επιβληθεί στον Ναβάλνι σε ποινή φυλάκισης χωρίς αναστολή.

Οι υποστηρικτές του Ναβάλνι πρόκειται να συγκεντρωθούν αύριο μπροστά από το δικαστήριο Σιμονόφσκι της Μόσχας όπου πρόκειται να δικαστεί ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και πολέμιος του προέδρου Πούτιν.

Η Γαλλία θέλει εγκατάλειψη του Nord Stream 2 σαν μέσο πίεσης στη Ρωσία

Σε μία παράλληλη εξέλιξη στην υπόθεση Ναβάλνι, η Γαλλία καλεί σήμερα τη Γερμανία να εγκαταλείψει το πρόγραμμα του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, σε συνεργασία με τη Ρωσία, αντιδρώντας έτσι στη μεταχείριση που η ρωσική ηγεσία επιφυλάσσει στον αντίπαλο του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι και στην καταστολή των διαδηλώσεων που οργανώνονται για την υποστήριξή του.

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον επανέφερε σήμερα το θέμα με δηλώσεις του στο δίκτυο France Inter υπενθυμίζοντας ότι το Παρίσι διατηρούσε πάντοτε αμφιβολίες για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος στη συγκυρία αυτή. Οι Ευρωπαίοι εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο υιοθέτηση νέων κυρώσεων κατά της Μόσχας, αν ο Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχίσει την καταστολή κατά της ρωσικής αντιπολίτευσης.«Κυρώσεις έχουμε ήδη επιβάλει, μπορούμε να επιβάλουμε επιπλέον, αλλά πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι, δεν αρκεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και ευρωπαϊκές χώρες όπως η Πολωνία, διάκεινται αρνητικά απέναντι στο σχέδιο του Nord Stream 2, ο οποίος θα τεθεί σε λειτουργία παράλληλα με τον Nord Stream 1, θεωρώντας ότι θα αυξήσει την εξάρτηση της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το ρωσικό φυσικό αέριο και τη Μόσχα.

Βέβαια, η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ δεν είναι πρόθυμη να εγκαταλείψει το σχέδιο του Nord Stream 2, πράγμα που επανέλαβε στις 21 Ιανουαρίου. Στις αρχές του Δεκεμβρίου, οι εργασίες ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον αγωγό μήκους 1.200 χιλιομέτρων στον βυθό της θάλασσας επαναλήφθηκαν στα γερμανικά ύδατα, έπειτα από διακοπή σχεδόν ενός έτους εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων.