Ρωσία: Καταδικάστηκε σε 9 χρόνια επιπλέον φυλάκιση ο Ναβάλνι

Ρωσία: Καταδικάστηκε σε 9 χρόνια επιπλέον φυλάκιση ο Ναβάλνι

Ρωσικό δικαστήριο καταδίκασε την Τρίτη τον φυλακισμένο κριτικό του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι σε εννέα χρόνια φυλάκιση με την κατηγορία της απάτης, σε μια απόφαση που θα κρατήσει τον πιο εξέχοντα αντίπαλο του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν εκτός ενεργού πολιτικής για τα επόμενα χρόνια.

Ο Ναβάλνι, ο οποίος επίσης κρίθηκε ένοχος για περιφρόνηση του δικαστηρίου, εκτίει ήδη ποινή φυλάκισης δυόμισι ετών σε στρατόπεδο φυλακών ανατολικά της Μόσχας για παραβιάσεις της αποφυλάκισης που σχετίζονται με κατηγορίες που όπως σημειώνει ο ίδιος κατασκευάστηκαν για να ανατρέψουν τις πολιτικές του φιλοδοξίες

Ο Ναβάλνι, στον οποίο το δικαστήριο επέβαλε επίσης πρόστιμο 1,2 εκατομμυρίων ρούβλια (11.535 δολάρια), απέρριψε την τελευταία ποινική υπόθεση εναντίον του ως πολιτικά υποκινούμενη και δήλωσε αθώος.

Νωρίτερα, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων η δικαστής, Μαργκαρίτα Κοτόβα, είπε ότι ο Ναβάλνι απέσπασε περιουσιακά στοιχεία αγνώστων μέσω «εξαπάτησης και κατάχρησης εμπιστοσύνης». Οι κατηγορίες αφορούν υπεξαίρεση κεφαλαίων για το ίδρυμά του κατά της διαφθοράς, το οποίο έχει απαγορευτεί στη Ρωσία, και για προσβολή ενός δικαστή σε προηγούμενη δίκη.

Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει από το δικαστήριο να σταλεί σε φυλακές υψίστης ασφαλείας με την κατηγορία της απάτης και της περιφρόνησης του δικαστηρίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ναβάλνι φυλακίστηκε πέρυσι όταν επέστρεψε στη Ρωσία μετά από ιατρική περίθαλψη στη Γερμανία μετά την επίθεση με δηλητήριο, για το οποίο κατηγόρησε τον Πούτιν. Το Κρεμλίνο τότε είχε απαντήσει ότι δεν είχε δει στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο Ναβάλνι είχε δηλητηριαστεί και αρνήθηκε οποιονδήποτε ρωσικό ρόλο στην υπόθεση.

Μετά την τελευταία ακρόαση για την υπόθεσή του στις 15 Μαρτίου, ο Ναβάλνι είχε γράψει στο Instagram: «Αν η ποινή φυλάκισης είναι το τίμημα του ανθρώπινου δικαιώματός μου να πω πράγματα που πρέπει να ειπωθούν… τότε μπορούν να μου επιβάλλουν 113 χρόνια. Δεν θα απαρνηθώ τα λόγια ή τις πράξεις μου».

Οι ρωσικές αρχές έχουν χαρακτηρίσει τον Ναβάλνι και τους υποστηρικτές του ως ανατρεπτικούς αποφασισμένους να αποσταθεροποιήσουν τη Ρωσία με την υποστήριξη της Δύσης. Πολλοί από τους συμμάχους του Ναβάλνι έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία αντί να αντιμετωπίσουν περιορισμούς ή φυλακή στο σπίτι.

Το αντιπολιτευτικό κίνημα του Ναβάλνι χαρακτηρίστηκε «εξτρεμιστικό» και έκλεισε, αν και οι υποστηρικτές του συνεχίζουν να εκφράζουν την πολιτική τους στάση, συμπεριλαμβανομένης της αντίθεσής τους στη στρατιωτική επέμβαση της Μόσχας στην Ουκρανία, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.