Κάνει χρήση όπλων λέιζερ στην Ουκρανία - «Τυφλώνουν»  δορυφόρους, αχρηστεύουν drones
Ρωσία

Κάνει χρήση όπλων λέιζερ στην Ουκρανία - «Τυφλώνουν» δορυφόρους, αχρηστεύουν drones

Η Ρωσία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι χρησιμοποιεί μια νέα γενιά ισχυρών όπλων λέιζερ στην Ουκρανία για να αχρηστεύσει drones, έχοντας σε πλήρη ανάπτυξη μερικά από τα μυστικά όπλα της Μόσχας. 

Ο Πούτιν ήδη από το 2018 είχε αποκαλύψει μια σειρά από νέα όπλα, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, υποβρύχιων πυρηνικών drones, ενός υπερηχητικού όπλου και ενός νέου όπλου λέιζερ.

Ο Ρώσος πρόεδρος, σύμφωνα με το Reuters, είχε αναφερθεί σε ένα όπλο ονόματι Peresvet, το οποίο πήρε το όνομά του από έναν μεσαιωνικό ορθόδοξο πολεμιστή μοναχό Alexander Peresvet, ο οποίος χάθηκε σε θανάσιμη μάχη.

Ο Γιούρι Μπορίσοφ, ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για τη στρατιωτική ανάπτυξη, είπε σε συνέδριο στη Μόσχα ότι το Peresvet αναπτύσσεται ήδη ευρέως και ότι θα μπορούσε να «τυφλώσει» δορυφόρους έως και 1.500 km πάνω από τη Γη.

Τόνισε πάντως πως υπήρχαν ήδη πιο ισχυρά ρωσικά συστήματα από το Peresvet που θα μπορούσαν να κάψουν drones και άλλο εξοπλισμό. Ο Μπορίσοφ αναφέρθηκε σε μια δοκιμή την Τρίτη η οποία είπε ότι έκαψε ένα drone 5 χιλιόμετρα μακριά μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα.

«Αν ο Peresvet τυφλωθεί, τότε η νέα γενιά όπλων λέιζερ οδηγεί στη φυσική καταστροφή του στόχου - καίγονται», δήλωσε ο Μπορίσοφ στη ρωσική κρατική τηλεόραση.

Ερωτηθείς εάν χρησιμοποιούνται τέτοια όπλα στην Ουκρανία, ο Μπορίσοφ είπε: «Ναι. Τα πρώτα πρωτότυπα χρησιμοποιούνται ήδη εκεί» και πρόσθεσε ότι το όπλο ονομαζόταν «Zadira».

Λίγα πράγματα είναι γνωστά για το Zadira, αλλά το 2017 ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η κρατική πυρηνική εταιρεία της Ρωσίας, Rosatom, βοήθησε στην ανάπτυξή του ως μέρος ενός προγράμματος για τη δημιουργία νέων φυσικών αρχών που βασίζονται στα όπλα, γνωστές με το ρωσικό ακρωνύμιο ONFP.

Η χρήση λέιζερ για την «τύφλωση» των δορυφόρων - ή ακόμα και την καύση τους - ήταν κάποτε σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά μεγάλες δυνάμεις όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα και η Ρωσία εργάζονται σε παραλλαγές τέτοιων όπλων εδώ και χρόνια.

Εκτός από τα οφέλη στον συμβατικό πόλεμο της καύσης drones, τα εκτυφλωτικά συστήματα αναγνώρισης έχουν επίσης στρατηγικό αντίκτυπο καθώς δορυφόροι χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων που φέρουν πυρηνικά όπλα.