ΓΔ: 903,00 -4,08 (-0,45 %)

Τζίρος: 60,73 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2024η
Δευτέρα, 17 Μαΐου 2021

ΓΔ: 903,00 -4,08 (-0,45 %)

Τζίρος: 60,73 εκατ. €   RT

Ευαγ. Μανωλόπουλος: Ρωσία και Κίνα δεν καλύπτουν τις ανάγκες τους - Η Ευρώπη στοχεύει σε κάτι μεγαλύτερο

Ρωσία και Κίνα δεν καλύπτουν τις ανάγκες τους - Η Ευρώπη στοχεύει σε κάτι μεγαλύτερο

Στη διαμάχη για τις παραδόσεις των εμβολίων στην Ευρώπη αναφέρθηκε ο Καθηγητής Φαρμακολογίας Δημοκριτείου, Ευάγγελος Μανωλόπουλος υπογραμμίζοντας πως οι ποσότητες που παράγουν η Κίνα και η Ρωσία είναι πολύ μικρές και στέλνουν λίγο εδώ λίγο εκεί κάνοντας διπλωματία.

Ο καθηγητής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξήγησε πως αν η Ρωσία ήθελε πραγματικά να δώσει εμβόλια στην Ευρώπη θα είχε υποβάλλει τα δεδομένα και θα είχε ζητήσει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων γιατί γνωρίζει ότι είναι ο μόνος τρόπος για να δώσει εμβόλια στην Ευρώπη. 

«Η Ρωσία κάνει πολιτική δεν μπορεί να καλύψει ούτε τις δικές της ανάγκες για το 2021» ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως επεσήμανε το ίδιο ισχύει και για την Κίνα η οποία επίσης δεν καλύπτει ούτε τον πληθυσμό της στέλνει όμως σε κάποιες χώρες για να κάνει διπλωματία.  Η Ευρώπη όμως τόνισε πως στοχεύει σε κάτι πολύ μεγαλύτερο, «στο να καλύψει όλο τον πληθυσμό της με ποιοτικά εμβόλια εγκεκριμένα μέχρι το καλοκαίρι, να πετύχει ανοσία της αγέλης, άρα η μόνη χώρα που ζηλεύω είναι το Ισραήλ».

Ο κ. Μανωλόπουλος εκτιμά ότι αυτό είναι εφικτό μέχρι το καλοκαίρι σημειώνοντας και με 40 ή 50% θα είμαστε καλύτερα και θα μπορεί να λειτουργήσει και η οικονομία και πολλά άλλα. Ο καθηγητής συμπλήρωσε πως αυτό που ξέρουμε μέχρι τώρα είναι πως τα εμβόλια της Moderna και της Pfizer είναι αποτελεσματικά και στο στέλεχος το βρετανικό. 

Τέλος, ο κ. Μανωλόπουλος τόνισε πως η σημαντική είδηση των ημερών είναι ότι άλλα δύο εμβόλια της Johnson & Johnson και της Novavaxx ανακοίνωσαν ότι είναι αποτελεσματικά. Αυτές οι εταιρείες «θα κάνουν αίτηση και θα πάρουν φαντάζομαι έγκριση μέσα στο Μάρτιο το αργότερο άρα πιστεύω ότι από Απρίλιο θα έχουμε και άλλα εμβόλια» είπε.