Ρωσία: Η Ευρώπη αντιμέτωπη με 400 δισ. δολάρια επιπλέον έξοδα εξαιτίας του εμπάργκο πετρελαίου

Ρωσία: Η Ευρώπη αντιμέτωπη με 400 δισ. δολάρια επιπλέον έξοδα εξαιτίας του εμπάργκο πετρελαίου

Η Ρωσία υποσχέθηκε την Πέμπτη να επισπεύσει τις συνομιλίες για αυξημένες πωλήσεις φυσικού αερίου στην Κίνα και προειδοποίησε ότι η Ευρώπη θα πληρώσει ακριβό τίμημα για το εμπάργκο πετρελαίου της κατά της Ρωσίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, o αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ είπε ότι η Ευρώπη θα πληρώσει επιπλέον 400 δισεκατομμύρια δολάρια σε υψηλότερες τιμές ενέργειας και μπορεί να αντιμετωπίσει έλλειψη προϊόντων πετρελαίου. 

Η Ρωσία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές ενέργειας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την οικονομική της υγεία, ενώ περισσότερες από τις μισές εισαγωγές φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης προέρχονται από τη Ρωσία, αφήνοντας το μπλοκ εκτεθειμένο σε τυχόν διακοπές του εφοδιασμού. Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν σε εμπάργκο στις πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου, το οποίο, όπως λένε, θα μπορούσε να περικόψει το 90% των εξαγωγών πετρελαίου της Ρωσίας στην Ευρώπη.

Ο Νόβακ προέβλεψε ότι το σχέδιο μείωσης των εισαγωγών πετρελαίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε έλλειψη προϊόντων πετρελαίου στην ευρωπαϊκή αγορά.

Μιλώντας στο εμβληματικό διεθνές οικονομικό φόρουμ της Ρωσίας στην Αγία Πετρούπολη, κατηγόρησε επίσης τον «κακό σχεδιασμό ενεργειακής ασφάλειας» των  ΗΠΑ και της Ευρώπη για τις τιμές ρεκόρ των αντλιών και τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Η Ρωσία λέει ότι μπορεί να μετατοπίσει τις εξαγωγές ενέργειας από την Ευρώπη σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, προκειμένου να καλύψει την απώλεια από τις κερδοφόρες ευρωπαϊκές πωλήσεις.

Ωστόσο, ο Νόβακ είπε ότι η ενεργειακή υποδομή της Ρωσίας - το μεγαλύτερο μέρος της οποίας κατευθύνεται προς τον εφοδιασμό των δυτικών γειτόνων της - θα πρέπει να αναπτυχθεί για να διασφαλιστεί ότι οι αγωγοί και οι διαδρομές ανεφοδιασμού θα μπορούσαν να φτάσουν σε νέες αγορές και να μεταφέρουν αυξημένους όγκους.