Ρωσία: Ευθύνη των ΗΠΑ η αποχώρηση από την Συνθήκη INF

Ρωσία: Ευθύνη των ΗΠΑ η αποχώρηση από την Συνθήκη INF

Την εκτίμηση ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη INF είναι αποκλειστική ευθύνη της Ουάσιγκτον εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Φόμιν με αφορμή το βιβλίο του πρώην συμβούλου εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον. 

«Θεωρούμε ότι οι ισχυρισμοί πρώην αξιωματούχων των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας είναι επινοήσεις», δήλωσε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Ο Μπόλτον στο βιβλίο του αναφορικά με την περίοδο που διετέλεσε σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συμφωνούσε με την άποψη του Αμερικανού ομολόγου ότι θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η Κίνα στις συζητήσεις. Παράλληλα ο Μπόλτον αναφέρει ότι «ο πρόεδρος Πούτιν κατανοούσε τις αμερικανικές θέσεις».

Ο Φομίν πρόσθεσε ότι οι αμερικανικές κινήσεις ακολουθούν μία πολιτική που έχει στόχο τη διασφάλιση συνθηκών για στρατιωτικό πλεονέκτημα.

«Για μακρά περίοδο οι ΗΠΑ επιδίωξαν μία συνεπή πολιτική εγκατάλειψης των υποχρεώσεών τους για τον έλεγχο όπλων προκειμένου να διασφαλίσουν συνθήκες για στρατιωτική κυριαρχία» τόνισε.

Σημειώνεται ότι η Συνθήκη INF που είχε υπογραφεί το 1987 έπαψε να ισχύει μετά και την επίσημη αποχώρηση από αυτή των ΗΠΑ τον περασμένο Αύγουστο.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko