7ος χρόνος, ημέρα 2093η
Κυριακή, 25 Ιουλίου 2021

Ρωσία: Εντολή να κλείσουν άμεσα οι οργανώσεις που συνδέονται με τον Ναβάλνι

Ρωσία: Εντολή να κλείσουν άμεσα οι οργανώσεις που συνδέονται με τον Ναβάλνι
Shutterstock

Το Κρεμλίνο εντείνει την καταστολή κατά του φυλακισμένου πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι αφού σήμερα δικαστήριο της Μόσχας έδωσε εντολή να ανασταλούν οι δραστηριότητες οργανώσεων που συνδέεονται με το ίδρυμα που έχει συστήσει ο 44χρονος πολέμιος της διαφθοράς και ορκισμένος εχθρός του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν

Το μέτρο που ελήφθη σήμερα προηγείται μιας δίκης για «εξτρεμισμό» με στόχο τις οργανώσεις του αντιπολιτευόμενου, για τον οποίο πραγματοποιήθηκε σήμερα μια προκαταρκτική ακροαματική συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών, καθώς οι αρχές έχουν διαβαθμίσει μερικές λεπτομέρειες της υπόθεσης. Η επόμενη ακροαματική συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη.

«Οι δραστηριότητες των γραφείων του Ναβάλνι και του Ταμείου Μάχης Εναντίον της Διαφθοράς (FBK) ανεστάλησαν με άμεση ισχύ», έγραψε στο Twitter ο Ιβάν Ζντάνοφ, ο διευθυντής του FBK, συνοδεύοντας το μήνυμά του με φωτογραφίες αυτής της απόφασης, η οποία ελήφθη από τον εισαγγελέα εν αναμονή αυτής της δίκης που μπορεί να θέσει οριστικά υπό απαγόρευση τις δραστηριότητές τους.

«Τα 3 πράγματα που φοβάται ο Πούτιν επισημαίνονται πολύ βολικά στην απόφαση του δικαστηρίου ... 1) Έρευνες 2) Διαδηλώσεις 3) Συμμετοχή στις εκλογές», δήλωσε ο Γκεόργκι Αλμπούροφ, μέλος του τμήματος ερευνών του FBK.

Το γραφείο του Ναβάλνι στη Μόσχα εξέφρασε από την πλευρά του τη λύπη του, μέσω της εφαρμογής Telegram, επειδή «δεν μπορεί πλέον να δουλέψει όπως πριν» εξαιτίας αυτής της απόφασης.

Κατά τη σημερινή προκαταρκτική ακροαματική συνεδρίαση, οι εισαγγελείς ζήτησαν από το δικαστήριο να απαγορεύσει τη συμμετοχή των οργανώσεων σε εκλογές, τη διοργάνωση από αυτές διαδηλώσεων ή τη δημοσιοποίηση εκ μέρους τους οποιασδήποτε πληροφορίας ονλάιν, δήλωσε ο Λεονίντ Βολκόφ, συνεργάτης του Ναβάλνι.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών συνελήφθησαν η δικηγόρος του «Ταμείου Αγώνα κατά της Διαφθοράς» Λιουμπόφ Σόμπολ, η εκπρόσωπος Τύπου του Ναβάλνι, Κίρα Γιαρμίς, ο καθηγητής και πρώην αντιπρόεδρος της Κρατικής Δούμας (κάτω βουλής) Βλαντίμιρ Ριζκόφ, όπως και ο ακαδημαϊκός της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Εφίμ Χαζάνοφ πριν τις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις συμπαράστασης προς τον φυλακισμένο πολιτικό.