Ρωσία: Διαδηλώσεις κατά του Πούτιν - Πάνω από 1.000 συλλήψεις

Ρωσία: Διαδηλώσεις κατά του Πούτιν - Πάνω από 1.000 συλλήψεις

Περισσότεροι από 1.000 διαδηλωτές συνελήφθησαν σήμερα σε όλη τη Ρωσία στη διάρκεια διαδηλώσεων διαμαρτυρίας κατά του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, τις οποίες διοργάνωσε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, σύμφωνα με μια μκο.

Τουλάχιστον 1.029 άνθρωποι συνελήφθησαν σε 19 πόλεις της Ρωσίας, εκ των οποίων 475 στη Μόσχα, σύμφωνα με την OVD-Info, μια οργάνωση-παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Ναβάλνι, ο οποίος συνελήφθη και ο ίδιος στη Μόσχα, κάλεσε τους επικριτές του Κρεμλίνου να βγουν στους δρόμους ενόψει της ορκωμοσίας την Δευτέρα του προέδρου Πούτιν για μια τέταρτη θητεία.

Ακτιβιστές του Ναβάλνι ανήρτησαν φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με εκατοντάδες διαδηλωτές να συμμετέχουν σε διαδηλώσεις στη ρωσική Άπω Ανατολή και στη Σιβηρία.

Ο 65χρονος Πούτιν βρίσκεται στην εξουσία, είτε στην πρωθυπουργία είτε στην προεδρία, από το 2000.

Υποστηριζόμενος από την κρατική τηλεόραση και το κυβερνών κόμμα και με ένα ποσοστό αποδοχής της τάξης του 80% περίπου, θεωρείται από τους οπαδούς του ένας ηγέτης, ο οποίος απεκατέστησε την εθνική υπερηφάνεια και επεξέτεινε την παγκόσμια επιρροή της Μόσχας με επεμβάσεις στη Συρία και την Ουκρανία.

Οι αρχές θεωρούν τις περισσότερες από τις διαδηλώσεις παράνομες με το αιτιολογικό ότι ο χρόνος και ο τόπος διεξαγωγής τους δεν είχε συμφωνηθεί από πριν.

Ο Πούτιν αναμένεται να ορκιστεί την Δευτέρα σε μια τελετή γεμάτη χλιδή στο Κρεμλίνο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ