Ρωσία: Δεν είναι διατεθειμένη να «επιστρέψει» το Ντονμπάς στην Ουκρανία

Ρωσία: Δεν είναι διατεθειμένη να «επιστρέψει» το Ντονμπάς στην Ουκρανία

Η Ρωσία δεν είναι διατεθειμένη να «επιστρέψει» το Ντονμπάς, αλλά θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα του εκεί ρωσόφωνου πληθυσμού, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας τη δήλωση της Μαργκαρίτα Σιμονιάν, η οποία στο φόρουμ «Ρωσικό Ντονμπάς» που πραγματοποιήθηκε στο Ντανέτσκ απηύθυνε έκκληση να ενταχθούν αυτά τα εδάφη στην επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

«Η Μαργκαρίτα Σιμονιάν είναι δημοσιογράφος και διευθυντικό στέλεχος σε μέσο ενημέρωσης (είναι διευθύντρια του ρωσικού καναλιού Russia Today). Η ίδια σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι εκφραστής της επίσημης πολιτικής της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Τέτοιο ζήτημα δεν υπάρχει στην ημερήσια διάταξη», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ υπογράμμισε ότι «η Ρωσία τηρεί μια αρκετά υπεύθυνη στάση στο πλαίσιο των προσπαθειών που αφορούν τη συνδρομή προς την Ουκρανία για τη διευθέτηση της εσωτερικής κρίσης στην Ουκρανία» και προσέθεσε ότι «η Ρωσία θα συνεχίσει να τηρεί μια συνεπή και υπεύθυνη στάση στην υπεράσπιση του ρωσόφωνου πληθυσμού του Ντονμπάς και θα συνεχίζει να υπερασπίζεται τους Ρώσους».

Απαντώντας στο ερώτημα, κάτω από ποιους όρους η Ρωσία είναι διατεθειμένη να εντάξει το Ντονμπάς στα εδάφη της, ο Πεσκόφ είπε: «Ούτε ευθέως ούτε εμμέσως το ζήτημα αυτόν δε βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη».

Την ονομασία του φόρουμ «Ρωσικό Ντονμπάς» ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου τη θεώρησε «απόλυτα φυσιολογική». «Στην περίπτωση αυτή δεν ακούγεται κάτι άσχημα στα αυτιά», είπε ο Πεσκόφ προσθέτοντας ότι στο Ντονμπάς «ζει η συντριπτική πλειοψηφία των Ρώσων και ρωσοφώνων».