Ρωσία: Άρχισε την παράδοση S-400 στην Ινδία, παρά τον κίνδυνο της επιβολής αμερικανικών κυρώσεων στην τελευταία

Ρωσία: Άρχισε την παράδοση S-400 στην Ινδία, παρά τον κίνδυνο της επιβολής αμερικανικών κυρώσεων στην τελευταία

Η Ρωσία άρχισε να παραδίδει στην Ινδία πυραυλικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-400 όπως μετέδωσαν σήμερα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα τον Ντμίτρι Σουγκάγεφ, που διευθύνει τη ρωσική υπηρεσία αμυντικής συνεργασίας.

Οι εξαγωγές των αναφερόμενων ρωσικών αμυντικών συστημάτων εμπεριέχουν τον κίνδυνο επιβολής αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Ινδίας και σε εφαρμογή σχετικής νομοθεσίας που ψηφίστηκε το 2017, με στόχο την αποτροπή χωρών, από την αγορά ρωσικών οπλικών συστημάτων.

«Οι πρώτες παραδόσεις έχουν ήδη αρχίσει» μετέδωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο τον Σουγκάγεφ και σημερινές δηλώσεις του σε μία αεροδιαστημική εμπορική έκθεση στο Ντουμπάι. Ο ίδιος είπε ότι πρώτη παρτίδα των συστημάτων S-400 θα φτάσει στην Ινδία μέχρι το τέλος του έτους.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία των 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπογράφτηκε το 2018, για την παράδοση πέντε συστοιχιών πυραυλικών συστημάτων μακράς ακτίνας δράσης, για τα οποία η Ινδία, έχει ανακοινώσει ότι τα έχει ανάγκη, προκειμένου να αντιμετωπίσει την αμυντική απειλή της Κίνας.

Να σημειωθεί ότι η Ινδία βρίσκεται αντιμέτωπη με την απειλή της επιβολής μιας σειράς οικονομικών κυρώσεων από τις ΗΠΑ υπό την εφαρμογή της νομοθεσίας (Countering America's Adversaries Through Sanctions Act-CAATSA) η οποία χαρακτηρίζει τη Ρωσία ως αντίπαλο των ΗΠΑ μαζί με τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν για τη δράση της Μόσχας κατά της Ουκρανίας, την εμπλοκή της στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 και τη βοήθεια που παρέχει στη Συρία.

Υπογραμμίζτεται ότι το Νέο Δελχί έχει δηλώσει ότι έχει στρατηγική συνεργασία τόσο με τις ΗΠΑ, όσο και με τη Ρωσία, ενώ η Ουάσινγκτον έχει ενημερώσει την Ινδία ότι είναι απίθανο να απαλλαχθεί από τις κυρώσεις CAATSA.