Ρωσία: Απέλαση δύο Τσέχων Διπλωμάτων

Ρωσία: Απέλαση δύο Τσέχων Διπλωμάτων

Από το κακό στο χειρότερο βαίνουν οι σχέσεις Ρωσίας Τσεχίας καθώς η Μόσχα ανακήρυξε ανεπιθύμητα πρόσωπα δύο Τσέχους διπλωμάτες μετά την απέλαση από την Πράγα δύο υπαλλήλων της ρωσικής διπλωματικής αποστολής νωρίτερα μέσα στον μήνα. 

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κάλεσε νωρίτερα σήμερα τον Τσέχο πρεσβευτή για να μην τον ενημερώσει. 

Όπως δήλωσε αργότερα ο ίδιος, στη συνάντηση που είχε συζητήθηκε η έναρξη των διμερών συνομιλιών.

Πριν λίγο καιρό, ο δήμαρχος της Πράγας Ζντενεκ Χριμπ φερόταν ως στόχος σχεδίου δολοφονίας Ρώσων πρακτόρων σύμφωνα με δημοσίευμα τσεχικής εφημερίδας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Respekt ο Χριμπ, ο οποίος βρίσκεται υπό καθεστώς συνεχούς αστυνομικής προστασίας ήταν στο στόχαστρο Ρώσων πρακτόρων. 

Ο δήμαρχος της Πράγας προκάλεσε την οργή του Κρεμλίνου όταν αποφάσισε να δώσει το όνομα του δολοφονηθέντος Ρώσου αντικαθεστωτικού Μπόρις Νεμτσοφ στην πλατεία  "Pod Kastany Namesti".

Επιπρόσθετα, ο δήμαρχος της Πράγας αποφάσισε να αποκαθηλώσει τόν ανδριάντα του Στρατηγού του Κόκκινου Στρατού Ιβάν Κόνιεφ.Το άγαλμα του ήρωα για την Ρωσία Κόνιεφ είχε ανεγερθεί στην τσεχική πρωτεύουσα το 1980, όμως στην χώρα έχει αμφιλεγόμενη ιστορία καθότι είχε ρόλο στην "Άνοιξη της Πράγας" το 1968.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κρεμλίνο έκανε λόγο για "εντελώς ψευδή δημοσιεύματα" την ώρα που οι αρχές της Τσεχίας τηρούν σιγή ιχθύος.

.