Ρόμπιν Μπρουκς (IIF): Η Τουρκία οδεύει σε βαθιά ύφεση

Ρόμπιν Μπρουκς (IIF): Η Τουρκία οδεύει σε βαθιά ύφεση

Μια νέα ζοφερή πρόβλεψη για την τουρκική οικονομία έκανε ο Ρόμπιν Μπρουκς, επικεφαλής οικονομολόγος του Ινστιτούτου Διεθνών Χρηματοοικονομικών (IIF) και πρώην αναλυτής της Goldman Sachs, της Brevan Howard και του ΔΝΤ.

Η τουρκική λίρα θα σταθεροποιηθεί όμως η οικονομία της Τουρκίας θα βιώσει βαθιά ύφεση, προέβλεψε ο Μπρουκς, επικαλούμενος τη μεγάλη και απότομη αντιστροφή της πιστωτικής άνθησης στη χώρα.

Η ροή πιστοδοτήσεων στην Τουρκία είναι η πιο αρνητική που έχει σημειωθεί ποτέ, σχολίασε ο Μπρουκς στο twitter, τονίζοντας ότι αυτό συνεπάγεται βαθιά ύφεση και σταθεροποίηση της τουρκικής λίρας.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει επιδιώξει να στηρίξει φέτος την οικονομική ανάκαμψη στη χώρα, δίνοντας εντολή στις κρατικές τράπεζες να «πλημμυρίσουν» την αγορά με φθηνά δάνεια, ενώ η κεντρική τράπεζα έχει διατηρήσει τα επιτόκια χαμηλότερα από το επίπεδο του πληθωρισμού για να στηρίξει αυτή την πολιτική.

Όμως η συγκεκριμένη τακτική έχει οδηγήσει σε τεράστια υποτίμηση το τουρκικό νόμισμα, το οποίο καταγράφει διαδοχικά ιστορικά χαμηλά και την Παρασκευή έκλεισε στις 8,3450 λίρες/δολάριο, έχουν υποχωρήσει έναντι του αμερικανικού νομίσματος κατά 30% μέσα στο 2020.

Έτσι οι τουρκικές αρχές αναγκάστηκαν να λάβουν μέτρα για να περιορίσουν την κατρακύλα της λίρας, εμποδίζοντας τη ροή των χρηματοδοτήσεων. Την ίδια ώρα, η κεντρική τράπεζα έχει δαπανήσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια από τα συναλλαγματικά της αποθέματα για να υπερασπιστεί τη λίρα.