ROBENSO: Ρομποτικοί Εργάτες αναλαμβάνουν την ανάκτηση Ανακυκλώσιμων Απορριμμάτων

ROBENSO: Ρομποτικοί Εργάτες αναλαμβάνουν την ανάκτηση Ανακυκλώσιμων Απορριμμάτων

Η ROBENSO (Robotics Environmental Solution) αναπτύσσει συστήματα ανακύκλωσης βασισμένα στις τεχνολογίες ρομποτικής και τεχνητής νοημοσύνης. Ειδικότερα, ανέπτυξε μια νέα τεχνολογία, τους Ρομποτικούς Εργάτες Ανακύκλωσης (Robotic Recycling Workers), οι οποίοι λειτουργούν με διαφοροποιημένα τεχνικά χαρακτηριστικά προσφέροντας περισσότερη ευελιξία στο συνολικό σύστημα επεξεργασίας απορριμμάτων. Οι ρομποτικοί εργάτες έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται ταυτόχρονα πάνω στην ίδια ροή απορριμμάτων, αυξάνοντας σημαντικά την αποδοτικότητα των βιομηχανικών μονάδων ανακύκλωσης. Ήδη δυο ζεύγη του ρομποτικού συστήματος έχουν εγκατασταθεί σε δυο βιομηχανικές μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων της Κρήτης, όπου εξετάζεται η πιλοτική λειτουργία τους σε δύσκολες και απαιτητικές, πραγματικές συνθήκες. 

Για το πρωτοποριακό σύστημα διαχείρισης ανακύκλωσης με αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης, που ήταν ανάμεσα στους 10 νικητές του 11ου Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας, το Liberal.gr μίλησε με τον επικεφαλής της ομάδας Robenso, Νικήτα Μαυράκη:

Είστε οι δημιουργοί ενός συστήματος που συνδυάζει δύο από τις ισχυρότερες τάσεις, αν μας επιτρέπεται ο όρος της εποχής: Της πληροφορικής (και του ΑΙ ειδικότερα) και της ανακύκλωσης. Πώς φτάσατε στην αρχική ιδέα και πως την κάνατε πράξη;

Έχοντας πολύ καλή γνώση στο χώρο της ρομποτικής, αλλά και των προβλημάτων στον κλάδο της ανακύκλωσης αναπτύξαμε τους Ρομποτικούς Εργάτες Ανακύκλωσης. Πρόκειται για μία νέα, χαμηλού κόστους τεχνολογία ικανή να αυξήσει δραστικά την αποδοτικότητα των μονάδων ανακύκλωσης.

Το αυτοματοποιημένο σύστημα ταχείας διαλογής ανακυκλώσιμων αξιοποιεί τις σύγχρονες εξελίξεις στους τομείς της ρομποτικής και ειδικότερα των ρομπότ τύπου Delta, των πνευματικών τεχνικών αρπαγής, της συλλογής και επεξεργασίας μεγάλου όγκου δεδομένων, αλλά και της εκπαίδευσης πολυεπίπεδων νευρωνικών δικτύων (Deep Neural Networks). 

Εστιάζουμε στην αξιοποίηση των τεχνολογικών εξελίξεων σε θέματα πληροφορικής, αυτοματισμού, μηχανολογίας και δικτύων αισθητήρων για να δημιουργήσουμε σύγχρονα, αποδοτικά συστήματα που προσφέρουν τη δυνατότητα διαμόρφωσης νέων, φιλικών προς το περιβάλλον, οικονομικών δραστηριοτήτων, υποστηρίζοντας και ενισχύοντας ταυτόχρονα τη σύγχρονη απαίτηση για αντιστροφή της τάσης συνεχούς υποβάθμισης του περιβάλλοντος, λόγω της ανεξέλεγκτης χρήσης παρωχημένων, περιβαλλοντικά καταστρεπτικών πρακτικών.

Με δεδομένη την τεράστια ζήτηση συστημάτων αυτοματοποιημένης διαχείρισης απορριμμάτων, η νέα αυτή τεχνολογική πρόταση αναμένεται να έχει μεγάλη εμπορική επιτυχία στις διεθνείς αγορές. 

Πώς λειτουργεί το σύστημά σας και τι μπορεί να προσφέρει στην καθημερινότητα; 

Οι ρομποτικοί εργάτες διαλογής ανακυκλώσιμων προσφέρουν το ταχύτερο και οικονομικότερο σύστημα ανάκτησης ανακυκλώσιμων υλικών, συνεισφέροντας σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος και την οικονομική ανάπτυξη. Το σύστημα αυτό είναι ικανό να αναγνωρίζει, να κατηγοριοποιεί και να διαχωρίζει σε χωριστούς κάδους τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα, ανάλογα με τον τύπο υλικού τους. Λόγω της αυτοματοποιημένης και συνεχούς λειτουργίας του, το σύστημα αυτό έχει ιδιαίτερα υψηλή παραγωγικότητα, που φθάνει στη διαλογή 60 απορριμμάτων ανά λεπτό, αυξάνοντας κατακόρυφα την αποδοτικότητα των μονάδων διαχείρισης αστικών απορριμμάτων.

Πώς έχει προχωρήσει η ανάπτυξή του σε επιχειρησιακό επίπεδο; Είστε έτοιμοι για μια εμπορική εκμετάλλευση;

Η ROBENSO έχει ήδη αναπτύξει πρωτότυπο Robotic Recycling Workers που έχει δοκιμαστεί και επιδειχθεί σε πραγματικό βιομηχανικό περιβάλλον ανάκτησης ανακυκλώσιμων [Technology Readiness Level (TRL) 7].

Ποια είναι η υποδοχή των Ρομποτικών Εργατών Ανακύκλωσης; Ποια είναι τα επόμενά σας βήματα; 

Πρώτο βήμα είναι η δημιουργία πατέντας γύρω από την τεχνολογία των Robotic Recycling Workers (RoReWo). Και ακολούθως, η τυποποίηση του ρομποτικού συστήματος και η εμπορική εκμετάλλευσή του. Υπάρχει ήδη ισχυρό ενδιαφέρον για το προϊόν από εταιρείες. Να προσθέσω ότι η ROBENSO βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις για την εγκατάσταση του ρομποτικού συστήματος διαλογής ανακυκλώσιμων σε μονάδες ολοκληρωμένης επεξεργασίας απορριμμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου. Ταυτόχρονα, αναζητεί συνεργασίες και επενδυτικά σχήματα, τα οποία θα προωθήσουν και θα υποστηρίξουν την παρουσία της στις διεθνείς αγορές. 

Παράλληλα με τα παραπάνω, η ROBENSO σκοπεύει να διευρύνει τις δραστηριότητές της στον χώρο της διαχείρισης αστικών απορριμμάτων, αναπτύσσοντας ένα σύγχρονο σύστημα αντίστροφης πώλησης (reverse vending) ανακυκλώσιμων, στο οποίο οι πολίτες θα εναποθέτουν ανακυκλώσιμα απορρίμματα και θα λαμβάνουν χρηματική αποζημίωση, ανάλογη με την ποσότητα του υλικού που επιστρέφουν.

Πείτε μας, ποιες είναι οι προκλήσεις σήμερα για μια ομάδα επιστημόνων που κάνει πράξη μια εξαιρετική ιδέα; Πώς βλέπετε τις προοπτικές και ποια είναι τα εμπόδια στην πορεία σας; 

Το περιβάλλον στην Ελλάδα για τις startup επιχειρήσεις θα το χαρακτήριζα δύσκολο. Υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες προβολής και διάκρισης μέσα από διαγωνισμούς, όπως και ο Διαγωνισμός Καινοτομίας & Τεχνολογίας του προγράμματος NBG Business Seeds, που τους ευχαριστούμε για την συμμετοχή και την διάκρισή μας. Μέσα από αυτό το ταξίδι αποκτήσαμε αρκετή πληροφορία για το πώς να αντιμετωπίσεις επιχειρηματικές 
δυσκολίες. Από εκεί και πέρα, η ιδέα και το επιχειρηματικό σχέδιο, πρέπει να είναι αρκετά καλό και προσοδοφόρο για να μπορέσει να πετύχει. Εμείς συνεχίζουμε να το πιστεύουμε και το προσπαθούμε καθημερινά. Όσοι έχετε ιδέες θα έλεγα: «Μην πάψετε ποτέ να προσπαθείτε. Κάντε πράξη την πιο φανταστική, την πιο τρελή, την πιο παράξενη ιδέα!». 

*Ο 12ος Διαγωνισμός Καινοτομίας & Τεχνολογίας είναι σε εξέλιξη. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν την πρότασή τους ηλεκτρονικά έως και 4 Οκτωβρίου, ώρα 15.00.