7ος χρόνος, ημέρα 2098η
Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2021

Reuters: «Υπό πίεση» η Johnson & Johnson για έγκαιρη παράδοση των εμβολίων κορονοϊού στην ΕΕ

Reuters: «Υπό πίεση» η Johnson & Johnson για έγκαιρη παράδοση των εμβολίων κορονοϊού στην ΕΕ

Αντιμέτωπη με ζητήματα εφοδιασμού που ενδέχεται να περιπλέξουν τα σχέδια παράδοσης 55 εκατ. δόσεων του εμβολίου κορoνοϊού στην ΕΕ το β’ τρίμηνο του 2021, βρίσκεται η Johnson & Johnson, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οποιαδήποτε καθυστέρηση θα αποτελούσε ένα επιπλέον πλήγμα στα σχέδια εμβολιασμού της ΕΕ, τα οποία παρεμποδίστηκαν από άλλους κατασκευαστές εμβολίων αλλά και από την αργή διανομή σε πολλά κράτη μέλη.

Η Johnson & Johnson δήλωσε στην ΕΕ την περασμένη εβδομάδα ότι τα ζητήματα με την προμήθεια συστατικών και εξοπλισμού εμβολίων σήμαινε ότι «ήταν υπό πίεση» για την επίτευξη του στόχου της παράδοσης 55 εκατομμυρίων δόσεων έως τα τέλη Ιουνίου, όπως δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ, ο οποίος συμμετέχει άμεσα στις εμπιστευτικές συνομιλίες με την αμερικανική εταιρεία, στο Reuters, υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας. Ο αξιωματούχος πρόσθεσε πως η εταιρεία είχε πει ότι δεν ήταν αδύνατο να επιτευχθεί ο στόχος, αλλά ότι χρειάζεται προσοχή.

Υπενθυμίζεται πως το εμβόλιο της Johnson & Johnson, το οποίο είναι μονοδοσικό, αναμένεται να εγκριθεί στις 11 Μαρτίου για χρήση στην ΕΕ από τον ΕΜΑ. Αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν πως οι παραδόσεις θα μπορούσαν να ξεκινήσουν τον Απρίλιο.

Μάλιστα, η εταιρεία έχει δεσμευτεί να παραδώσει 200 εκατ. δόσεις του εμβολίου της φέτος στο μπλοκ. «Ευθυγραμμισμένη με τη συμφωνία μας, αναμένουμε να αρχίσουμε να παρέχουμε τη δέσμευσή μας για 200 εκατομμύρια δόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση το δεύτερο τρίμηνο του 2021» δήλωσε η Johnson & Johnson σε δήλωση, αρνούμενη να σχολιάσει πιθανές καθυστερήσεις ή τον στόχο του δεύτερου τριμήνου.

AP Photo/David Zalubowski