8ος χρόνος, ημέρα 2437η
Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2022

Reuters: Τρόφιμα αντί για βιοκαύσιμα θα προκρίνουν Γερμανία και Βρετανία στους G7

Reuters: Τρόφιμα αντί για βιοκαύσιμα θα προκρίνουν Γερμανία και Βρετανία στους G7
αρχείου
AP

Αξιωματούχοι από ορισμένες χώρες της G7, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Βρετανίας, θα πιέσουν για προσωρινές απαλλαγές από τις απαιτήσεις για τα βιοκαύσιμα με στόχο την καταπολέμηση της ραγδαίας αύξησης των τιμών των τροφίμων, όταν οι ηγέτες από την ομάδα των πλουσίων χωρών συναντηθούν την Κυριακή, όπως δήλωσαν στο Reuters τρία άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Η επισιτιστική κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει πυροδοτήσει μια κόντρα «τροφίμων εναντίον βιοκαυσίμων», με ορισμένους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να ζητούν χαλάρωση των απαιτήσεων για την ανάμειξη βιοκαυσίμων με βενζίνη και ντίζελ, προκειμένου να αυξηθεί η παγκόσμια προσφορά σιτηρών και φυτικών ελαίων.

«Είμαστε πολύ πρόθυμοι να εξετάσουμε το θέμα των απαιτήσεων για τα βιοκαύσιμα για να διασφαλίσουμε ότι οι καλλιέργειες δίνουν προτεραιότητα στην κατανάλωση τροφίμων και όχι στην τροφοδοσία της αγοράς καυσίμων», δήλωσε στο Reuters ένας Βρετανός κυβερνητικός αξιωματούχος. Δεν είναι σαφές εάν υπάρχει ευρεία υποστήριξη για την προσωρινή άρση των απαιτήσεων για τα βιοκαύσιμα σε όλα τα μέλη της G7 που περιλαμβάνουν τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, τη Βρετανία και τον μεγαλύτερο παραγωγό βιοκαυσίμων στον κόσμο, τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έχουν επίσης αυξήσει τη ζήτηση για ενέργεια που προέρχεται από βιοκαύσιμα. «Το θέμα των νομοθετικών απαιτήσεων για τα βιοκαύσιμα βρίσκεται σε προκαταρκτικό στάδιο συζήτησης σε επίπεδο εργασίας», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Γεωργίας του Καναδά. Η ομάδα ξεκινά μια τριήμερη συνάντηση στη Βαυαρία της Γερμανίας την Κυριακή και η επισιτιστική ασφάλεια αναμένεται να είναι στην ημερήσια διάταξη, αφού η προεδρία εγκαινίασε μια Παγκόσμια Συμμαχία για την Επισιτιστική Ασφάλεια τον Μάιο για την αντιμετώπιση της πείνας.

Δεν είναι σαφές εάν η Γερμανία ή η Βρετανία εξετάζουν το ενδεχόμενο εξαίρεσης από τις νομοθετικές απαιτήσεις βιοκαυσίμων στην εγχώρια αγορά τους. Οι τιμές των καλλιεργειών που χρησιμοποιούνται στα βιοκαύσιμα έχουν εκτοξευθεί φέτος, με το σιτάρι Wv1 και το καλαμπόκι Cv1 να αυξάνονται κατά περίπου ένα τέταρτο, ενώ το σογιέλαιο BOv1 αυξάνεται κατά περίπου ένα πέμπτο.

Οι καλλιέργειες σιτηρών και φυτικών ελαίων θα μπορούσαν να εκτραπούν από τη χρήση καυσίμων για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, αλλά πολλές κυβερνήσεις έχουν νόμους που απαιτούν την παραγωγή βιοκαυσίμων, εν μέρει για να βοηθήσουν τους τοπικούς αγρότες και να επιτύχουν τους στόχους μείωσης των εκπομπών.

«Αυτοί οι κανονισμοί χρειάζονται πραγματικά μια επανεξέταση σε περιόδους υψηλών τιμών των τροφίμων», δήλωσε ο Joe Glauber, ανώτερος ερευνητής στο International Food Policy Research Institute. Μια παραίτηση από τις νομοθετικές απαιτήσεις για τα βιοκαύσιμα θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση των τιμών των τροφίμων, αν και θα μπορούσε να κάνει τις τιμές των καυσίμων ελαφρώς υψηλότερες σε ορισμένες χώρες, πρόσθεσε. Έως και το 40% της παραγωγής καλαμποκιού στις ΗΠΑ χρησιμοποιείται για την αιθανόλη για την ανάμειξη με τη βενζίνη στα αυτοκίνητα, παράγοντας περίπου το 5% των καυσίμων μεταφορών της χώρας, ενώ το 10% της ευρωπαϊκής παραγωγής δημητριακών χρησιμοποιείται για καύσιμα, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Πόρων. Η παραίτηση από τις απαιτήσεις για τα βιοκαύσιμα δεν αναμένεται να έχει μεγάλο αντίκτυπο στη βιομηχανία των ΗΠΑ, καθώς η αιθανόλη με βάση το καλαμπόκι είναι πιο ανταγωνιστική από τα βιοκαύσιμα που παράγονται αλλού στον κόσμο, αλλά μια τέτοια κίνηση θα είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο στην Ευρώπη, είπε ο Glauber.

Πηγή: Reuters