Reuters: Το Πεντάγωνο συνομιλεί με το στρατιωτικό επιτελείο της Κίνας

Reuters: Το Πεντάγωνο συνομιλεί με το στρατιωτικό επιτελείο της Κίνας

Ένας ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου πραγματοποίησε συνομιλίες με κινέζο ομόλογό του για πρώτη φορά μετά την ανάληψη των καθηκόντων του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν τον Ιανουάριο, προκειμένου αμφότεροι να επικεντρωθούν στη διαχείριση του κινδύνου μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters την Παρασκευή.

Σημειώνεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν θέσει την αντιμετώπιση της Κίνας στο επίκεντρο της πολιτικής της εθνικής τους ασφάλειας εδώ και χρόνια, ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει χαρακτηρίσει την αντιπαλότητα με το Πεκίνο ως τη «μεγαλύτερη γεωπολιτική δοκιμή» αυτού του αιώνα.

Υπενθυμίζεται ότι οι σχέσεις μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν ενταθεί ολοένα και περισσότερο, με τις δύο χώρες να συγκρούονται σχεδόν για τα πάντα, από την Ταϊβάν και τα ανθρώπινα δικαιώματα, μέχρι το διεθνές εμπόριο και προσφάτως την αντιμετώπιση, αλλά και την προέλευση της πανδημίας Covid-19.

Παρά τις εντάσεις και την έντονη ρητορική, οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ επιδιώκουν εδώ και καιρό να έχουν ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας με τους κινέζους ομολόγους τους για να μπορέσουν να μετριάσουν τις πιθανές εξάρσεις ή να αντιμετωπίσουν τυχόν ατυχήματα, όπως αναφέρεται στο εν λόγω ρεπορτάζ.

Ο Michael Chase, αναπληρωτής υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ για την Κίνα, μίλησε την περασμένη εβδομάδα με τον Κινέζο Ταγματάρχη Huang Xueping, αναπληρωτή διευθυντή του Γραφείου της Διεθνούς Στρατιωτικής Συνεργασίας του στρατού της Κίνας. 

"Πραγματοποίησαν μια ασφαλή τηλεδιάσκεψη", δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. "Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν για τη σημασία της διατήρησης ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών", πρόσθεσε ο ίδιος.

Υπογραμμίζεται ότι η αμερικανή αντιπρόεδρος, Καμάλα Χάρις δήλωσε την Πέμπτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν τον ανταγωνισμό και δεν επιδιώκουν τη σύγκρουση με το Πεκίνο, αλλά θα μιλήσουν για θέματα όπως οι θαλάσσιες διαφορές στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Η Κίνα, το Βιετνάμ, το Μπρουνέι, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες και η Ταϊβάν σημειωτέον διεκδικούν τμήματα της εν λόγω θάλασσας, η οποία διασχίζεται από ζωτικής σημασίας ναυτιλιακές λωρίδες και περιέχει κοιτάσματα φυσικού αερίου, αλλά και πλούσιους χώρους αλιείας.

Αξίζει να επισημανθεί ότι ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν έχει αυξήσει τις κυρώσεις στην Κίνα λόγω φερόμενων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Σιντζιάνγκ και το Χονγκ Κονγκ, ενώ σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ, προσπάθησε ευρέως να συγκεντρώσει συμμάχους και εταίρους για να αντιμετωπίσει την Κίνα καθώς όπως υποστήριξε αυτή «είναι ο μόνος ανταγωνιστής που έχει τη δυνατότητα να συνδυάσει την οικονομική, διπλωματική, στρατιωτική και τεχνολογική ισχύ για να δημιουργήσει μια διαρκή αμφισβήτηση σε ένα σταθερό και ανοιχτό διεθνές σύστημα».