Reuters: «Στόχος εκβιασμού από τον Ερντογάν η ΕΕ»

Reuters: «Στόχος εκβιασμού από τον Ερντογάν η ΕΕ»

«Έκρηξη οργής» υπήρξε κατά του Τ. Ερντογάν σε συνάντηση πρεσβευτών της ΕΕ για τον εκβιασμό που επιχειρεί ο Τούρκος πρόεδρος ανοίγοντας τα σύνορα σε μετανάστες ώστε να περάσουν μαζικά στην Ελλάδα. Όπως αναφέρει το Reuters, διπλωμάτης επισήμανε πως η ΕΕ «είναι στόχος εκβιασμού», ωστόσο εξετάζει και νέα χρηματοδότηση προς την Άγκυρα για τους πρόσφυγες από τη Συρία.  

Σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, σημειώνει πως πολλοί από τους συμμετέχοντες στη συνάντηση των πρεσβευτών παραδέχθηκαν ότι ο Ερντογάν κρατά δέσμια την Ευρώπη επειδή τα κράτη μέλη της δεν μπορούν να συμφωνήσουν πώς να αντιμετωπίσουν το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Προκειμένου να αποφύγουν μία επανάληψη της κρίσης του 2015-2016, πρέπει να δώσουν και άλλα χρήματα στη Άγκυρα, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις αφίξεις μεταναστών και προσφύγων από την Τουρκία. «Είναι τόσο ανέντιμο εκ μέρους του Ερντογάν. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να εκβιαζόμαστε οπότε η όποια νέα χρηματοδότηση δεν πρέπει να έλθει πολύ σύντομα. Αλλά στο τέλος ίσως αναγκαστούμε να πληρώσουμε. Τι άλλο να κάνουμε;», είπε διπλωμάτης που μίλησε στο Reuters.

Άλλος διπλωμάτης ανέφερε πως «η ΕΕ είναι στόχος εκβιασμού». «Κοιμάσαι με τον διάβολο και ξυπνάς στη κόλαση, σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε τώρα», επισήμανε κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Κορυφαίος Ευρωπαίος διπλωμάτης είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κατασπατάλησε το χρόνο από τη συμφωνία του 2016 μέχρι σήμερα κρύβοντας το πρόβλημα κάτω από το χαλί, με το να πληρώνει ώστε πρόσφυγες και μετανάστες να παραμένουν στην Τουρκία.

Όπως αναφέρει το Reuters, μεταξύ των πρεσβευτών που πρότειναν την περαιτέρω χρηματοδότηση προς στην Τουρκία ήταν αυτοί της Ολλανδίας, της Ιταλίας της Γαλλίας και της Γερμανίας.