Reuters: Σε συζητήσεις με τη FED η Τουρκία για παροχή ρευστότητας

Reuters: Σε συζητήσεις με τη FED η Τουρκία για παροχή ρευστότητας

Η Τουρκία φέρεται να συζητά με την Ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ για την παροχή ενός νέου προγράμματος swap που θα βελτιώσει την ρευστότητα της οικονομίας της, η οποία πιέζεται σημαντικά το τελευταίο διάστημα, εν μέσω φημών για προσφυγή στο ΔΝΤ.

Η είδηση αυτή προέκυψε από Τούρκο αξιωματούχο ο οποίος δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η Άγκυρα έχει συζητήσει με την Ουάσινγκτον αυτό το ενδεχόμενο. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα μπορούσε να δημιουργήσει ανάλογες ευκαιρίες ανταλλαγής συναλλάγματος για την Τουρκία, οι οποίες θα εξουδετέρωναν τον κίνδυνο που προκύπτει από τις αλλαγές στην ισοτιμία του συναλλάγματος.

Το τελευταίο διάστημα αλλωστε, η FED έχει ενισχύσει τις γραμμές ανταλλαγής νομισμάτων -μέσω των οποίων δέχεται ξένα νομίσματα έναντι δολαρίων- με τις κεντρικές τράπεζες αρκετών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας, της Νότιας Κορέας και του Μεξικού, προκειμένου να στηρίξει τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές εν μέσω της κρίσης που προκαλεί η πανδημίας. 

Με φόντο τα παραπάνω, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την ώρα που εξαντλούνται τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Τουρκίας και η οικονομία διολισθαίνει εκ νέου σε ύφεση λόγω του κορονοϊού.

Εξάλλου, τα μέτρα που έχει λάβει η Άγκυρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα αναμένεται να οδηγήσουν την τουρκική οικονομία σε ύφεση για δεύτερη φορά σε διάστημα δύο ετών.

Την ίδια ώρα, το έδαφος έσπευσε να προλειάνει, τουρκική, φιλοκυβερνητική εφημερίδα η οποία ανέφερε σε άρθρο την πιθανότητα δανεισμού από το ΔΝΤ, μια ιδέα που μέχρι πρότινος θεωρούνταν «κόκκινο πανί» για τους αξιωματούχους της Άγκυρας.

Σημειώνεται ότι χθες, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, δήλωσε  ότι το Ταμείο θα συνεχίσει να έχει εποικοδομητικές συνομιλίες με όλες τις χώρες-μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, δηλώσεις που φούντωσαν τις προσδοκίες για ξένη χρηματοδότηση. Η προοπτική μιας χρηματοδοτικής συμφωνίας απογείωσε χθες τη λίρα, με κέρδη πάνω από 2%, στις 6,62 έναντι του δολαρίου.

Η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει σχεδόν 10% φέτος, ποσοστό που είναι σχεδόν ίσο με το 11% που έχασε η τουρκική οικονομία σε ολόκληρο το 2019.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Τουρκίας έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 11 δισ. δολάρια από την αρχή του έτους και ανέρχονται σε μόλις 94,5 δισ. δολάρια. Ωστόσο, τα πραγματικά διαθέσιμα φαίνεται πως δεν υπερβαίνουν τα 26,3 δισ. δολάρια, δεδομένου ότι δεν υπολογίζονται τα αποθέματα των τουρκικών τραπεζών.

Διαβάστε ακόμα:

«Φλερτάρει» με το ΔΝΤ η Τουρκία