Reuters: Σε «κατάσταση κρίσης» ο Τσαβούσογλου τα έβαλε με την Σουηδή ομόλογο του

Reuters: Σε «κατάσταση κρίσης» ο Τσαβούσογλου τα έβαλε με την Σουηδή ομόλογο του

Σε «κατάσταση κρίσης» ήταν ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου την συνάντηση στο Βερολίνο, μία μέρα αφού ο Τούρκος πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε σοκάρει τα άλλα μέλη της Συμμαχίας δηλώνοντας ότι δεν μπορούσε να στηρίξει την ένταξη ούτε της Φινλανδίας ούτε της Σουηδίας.

Αυτό αναφέρει στο πρακτορείο Reuters, διπλωμάτης της Συμμαχίας που αποκαλύπτει ότι ο Τσαβούσοβλου όχι  μόνο έθεσε όρους για να αποδεχτεί τις υποψηφιότητες, αλλά ύψωσε και τον τόνο της φωνής του προς την Αν Λίντε της Σουηδίας σε μια κίνηση που περιγράφεται από παρισταμένους που επικαλείται το πρακτορείο ως «ντροπιαστική» παραβίαση του πρωτοκόλλου.

«Για εμάς ήταν μια ιστορική στιγμή ωστόσο ο Τσαβούσογλου είπε ότι ήταν ενοχλημένος από την «φεμινιστική πολιτική» της Λιντε που προκαλούσε πολύ δράμα». Απέναντι σε αυτό το ξέσπασμα, οι υπόλοιποι ομόλογοι του προτίμησαν τη σιωπή για να πέσουν οι τόνοι. 

«Προσπαθούσαμε να καταλάβουμε τι ήθελε ο Τούρκος συνάδελφος μας, Ξέρεις, τι πραγματικά ήθελε!» 

Τουρκική διπλωματική πηγή από την άλλη δήλωσε ότι ο Τσαβούσογλου απλά εξέθεσε τη θέση της Τουρκίας με σεβασμό και απέρριψε τον ισχυρισμό που απέδωσε στην Λίντε ότι η αντίδραση της τουρκικής πλευράς οφειλόταν στην φεμινιστική εξωτερική πολιτική της Σουηδίας. 

Άλλος διπλωμάτης ωστόσο εκτιμά ότι η στάση της Τουρκίας «απλά θολώνει τα νερά, αλλά δεν εμποδίζει το συνολικό πλάνο της εισδοχής των δύο χωρών στη Συμμαχία».