Reuters: Σχέδιο για δυνατότητα παραγωγής 4 δισ. δόσεων εμβολίου κατά του Covid-19

Reuters: Σχέδιο για δυνατότητα παραγωγής 4 δισ. δόσεων εμβολίου κατά του Covid-19

Το ισχυρό ίδρυμα Συνασπισμός για Καινοτομίες Επιδημιολογικής Ετοιμότητας (CEPI) που εστιάζει στην προετοιμασία για επιδημίες και την αντιμετώπισή τους και χρηματοδοτεί εννέα πιθανά εμβόλια κατά του νέου κορονοϊού έχει εντοπίσει κατασκευαστές με τη δυνατότητα να παράγουν 4 δισ. δόσεις τον χρόνο, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters.

O CEPI σχεδιάζει να διαθέτει δύο ή τρεις μονάδες παραγωγής για κάθε εμβόλιο, δήλωσε σε συνέντευξη ο Τζέιμς Ρόμπινσον, που ηγείται της κίνησης του Συνασπισμού.

Παρόλο που δεν υπάρχει ακόμη κάποιο εγκεκριμένο εμβόλιο, ο CEPI προετοιμάζει ήδη αλυσίδες παραγωγής και διανομής επιδιώκοντας να διασφαλίσει ότι το εμβόλιο κατά του Covid-19 θα διανεμηθεί ισότιμα σε όλο τον πλανήτη.

Ο Συνασπισμός σχεδιάζει να διαθέτει οκτώ με δέκα τοπικά σημεία διανομής «ώστε να μην είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε τα πάντα σε ένα μέρος και να προσπαθούμε να τα στείλουμε σε όλο τον κόσμο», είπε ο Ρόμπινσον.

Ο CEPI, που έχει την έδρα του στο Όσλο χρηματοδοτείται από 14 κυβερνήσεις, το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς και το βρετανικό ίδρυμα Wellcome Trust, έχει διαθέσει έως τώρα σχεδόν 829 εκατ. δολάρια στην έρευνα για εμβόλιο κατά του κορονοϊού, συνάπτοντας συνεργασίες με εννέα ερευνητικές ομάδες, με την ελπίδα ότι ένα τουλάχιστον από αυτά τα εμβόλια θα αποδειχθεί αποτελεσματικό.