7ος χρόνος, ημέρα 2158η
Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021

Reuters: Πολεμικά πλοία στέλνουν οι ΗΠΑ στη Μαύρη Θάλασσα έως 4 Μαΐου

Reuters: Πολεμικά πλοία στέλνουν οι ΗΠΑ στη Μαύρη Θάλασσα έως 4 Μαΐου

Οι ΗΠΑ πληροφόρησαν την Τουρκία ότι δύο αμερικανικά πολεμικά πλοία θα περάσουν από τα Στενά για να αναπτυχθούν στην Μαύρη Θάλασσα μέχρι τις 4 Μαΐου, ανακοίνωσε σήμερα η Άγκυρα,  όπως μεταδίδει το Reuters, σημειώνοντας ότι η Ρωσία αναπτύσσει στρατιωτικές δυνάμεις στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας και στέλνει πολεμικά πλοία στην ίδια θαλάσσια περιοχή.

«Ειδοποίηση μας εστάλη πριν από 15 ημέρες μέσω των διπλωματικών διαύλων ότι δύο πολεμικά πλοία των Ηνωμένων Πολιτειών θα πλεύσουν προς την Μαύρη Θάλασσα σύμφωνα με τους όρους της Συνθήκης του Μοντρέ. Τα πλοία θα παραμείνουν στην Μαύρη Θάλασσα μέχρι τις 4 Μαΐου», ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων.

Η Συνθήκη του Μοντρέ του 1936 δίνει στην Τουρκία τον έλεγχο των Στενών των Δαρδανελλίων και του Βοσπόρου, θέτει όρους για την πρόσβαση των πολεμικών πλοίων και ρυθμίζει την κυκλοφορία των εμπορικών πλοίων, σημειώνει το πρακτορείο και υπενθυμίζει, όσον αφορά την Ουκρανία, ότι ξέσπασε επεισόδια ανάμεσα στα ουκρανικά στρατεύματα και τους αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στην περιοχή Ντονμπάς της χώρας.

Σχολιάζοντας την παρουσία αμερικανικών πολεμικών πλοίων, η Μόσχα εξέφρασε ανησυχία για την αύξηση της δραστηριότητας στην Μαύρη Θάλασσα και επέστησε την προσοχή στο ότι οποιεσδήποτε τέτοιες κινήσεις πρέπει να γίνουν σύμφωνα με τα οριζόμενα από την Συνθήκη του Μοντρέ, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax, με το Reuters να επικαλείται προηγούμενο δημοσίευμά του, βάσει του οποίου το ρωσικό υπουργείο Άμυνας μετακινεί περισσότερα από 10 πολεμικά πλοία, από την Κασπία Θάλασσα στη Μαύρη Θάλασσα για να συμμετάσχει σε ασκήσεις.

«Στο πλαίσιο του χειμερινού επιμορφωτικού ελέγχου, περισσότερα από 10 σκάφη αμφίβια και πυροβολικού και πλοία της νότιας στρατιωτικής περιοχής πραγματοποιούν μετακίνηση μεταξύ του στόλου από την Κασπία Θάλασσα στη Μαύρη Θάλασσα", ανέφερε το υπουργείο την Πέμπτη.