Τρίτη 19 Μαΐου 2020, 21:12

-A +A

Reuters: Ποια σημεία του γαλλογερμανικού σχεδίου θα υιοθετήσει η Κομισιόν

Τρίτη 19 Μαΐου 2020, 21:12
Reuters: Ποια σημεία του γαλλογερμανικού σχεδίου θα υιοθετήσει η Κομισιόν
-A +A

Τα σημεία του γαλλογερμανικού σχεδίου για το «ταμείο ανάκαμψης» που πρόκειται να υιοθετήσει η Κομισιόν παρουσιάζει σε δημοσίευμα του το Reuters, υπενθυμίζοντας ότι αντιρρήσεις μέχρι στιγμής έχουν εκφράσει κράτη – μέλη του ευρωπαϊκού Βορρά.

Ειδικότερα, το Reuters αναφέρει ότι η Κομισιόν κατά πάσα πιθανότητα θα υιοθετήσει τις προτάσεις ως προς τα εξής:

Μέγεθος και χρόνος: Το Παρίσι και το Βερολίνο θέλουν το ταμείο των 500 δισ. ευρώ να έχει μία σαφή καταληκτική ημερομηνία, εντός της οποίας θα μπορεί να γίνει προσφυγή σε αυτό.

Πηγή χρηματοδότησης: Θα υπάρξει δανεισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την αγορά, χρησιμοποιώντας το αξιόχρεό της ΑΑΑ για να λάβει το χαμηλότερο επιτόκιο, πιθανόν κοντά στο μηδέν.

Πώς θα διατεθούν: Η Επιτροπή θα διοχετεύσει τα χρήματα μέσω του πολυετούς προϋπολογισμού της Ε.Ε. που αφορά την περίοδο 2021-2027, εμπροσθοβαρώς κατά την πρώτη πενταετία, κυρίως για να χρηματοδοτήσει επενδύσεις κατά τη μετάβαση της ΕΕ σε μία «πράσινη» και ψηφιακή οικονομία και για έρευνα και τεχνολογία.

Αποπληρωμή: Επειδή η Κομισιόν θα δανειστεί τα χρήματα, θα πρέπει να τα αποπληρώσει. Αυτά τα χρήματα (για την αποπληρωμή του δανεισμού) θα προέλθουν από μελλοντικούς πολυετείς προϋπολογισμούς της Ε.Ε., μετά το 2027. Δεν είναι ξεκάθαρο, τονίζει το πρακτορείο, αν οι μελλοντικοί προϋπολογισμοί θα έχουν πρόσθετα έσοδα από υψηλότερες εθνικές εισφορές ή από νέους φόρους που θα επιβληθούν από τις κυβερνήσεις και θα εκχωρηθούν στην ΕΕ ή από έναν συνδυασμό των παραπάνω.

Όροι: Οι επιχορηγήσεις απαιτούν «μία σαφή δέσμευση των κρατών – μελών να ακολουθούν υγιείς οικονομικές πολιτικές και μία φιλόδοξη μεταρρυθμιστική ατζέντα». Το γαλλογερμανικό έγγραφο σημειώνει ότι οι δύο χώρες θέλουν να καθιερώσουν ένα ελάχιστο πραγματικό επίπεδο φορολογίας στην ψηφιακή οικονομία – που θα αφορά τη Google, την Apple, τη Facebook ή την Amazon – στην Ε.Ε. και μία κοινή φορολογική βάση για τις επιχειρήσεις – δηλαδή κανόνες για το πώς παρά για το πόσο θα φορολογούνται οι εταιρείες.

Διαβάστε ακόμα:

- Προειδοποιητικά... πυρά από Βορρά κατά του σχεδίου Μέρκελ - Μακρόν

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τρίτη, 26 Μαΐου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα