Reuters: Πιέσεις για νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας από χώρες της ΕΕ

Reuters: Πιέσεις για νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας από χώρες της ΕΕ

Αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιέζουν να ξεκινήσουν εργασίες για το έβδομο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία. Επίσης, ζητούν περισσότερη στρατιωτική υποστήριξη στο Κίεβο, σύμφωνα με διπλωμάτες και ένα προσχέδιο το οποίο επικαλείται το Reuters.

Περίπου το ένα τρίτο των 27 χωρών της ΕΕ, κυρίως σκανδιναβικές και ανατολικές, θέλουν η Κομισιόν να ξεκινήσει τις εργασίες για τον έβδομο γύρο κυρώσεων, δήλωσαν διπλωμάτες.

Η τελευταία έκδοση του σχεδίου συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί αργότερα αυτή την εβδομάδα δεν περιλαμβάνει αναφορά σε νέες κυρώσεις, αλλά διπλωμάτες είπαν ότι το κείμενο, με ημερομηνία 15 Ιουνίου και το οποίο είδε το Reuters, είναι πιθανό να τροποποιηθεί μετά από μια συνάντηση των εκπροσώπων της ΕΕ τη Δευτέρα.

Η Γερμανία και μερικά άλλα κράτη προτιμούν να επικεντρωθούν τώρα στην εφαρμογή των υφιστάμενων κυρώσεων και στο να κλείνουν «τρύπες», αντί να ξεκινήσουν την περίπλοκη διαδικασία συμφωνίας νέων μέτρων, δήλωσαν διπλωμάτες.

Έπειτα από εβδομάδες διαμάχης, η ΕΕ συμφώνησε τον περασμένο μήνα στον έκτο γύρο περιοριστικών μέτρων κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, που περιελάμβανε απαγόρευση πετρελαίου και κυρώσεις στη ναυτιλία και τις τράπεζες

Ο περιορισμός ή η μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία θεωρείται πολύ ευαίσθητος αυτή τη στιγμή, δεδομένης της μεγάλης εξάρτησης της ΕΕ από τη Μόσχα, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Οι πρεσβευτές συζήτησαν επίσης τη νέα στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, αν και παραμένουν διχασμένοι στο θέμα.

Σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων για τη σύνοδο κορυφής στις 23-24 Ιουνίου, η ΕΕ «παραμένει σθεναρά προσηλωμένη στην παροχή περαιτέρω στρατιωτικής υποστήριξης για να βοηθήσει την Ουκρανία να ασκήσει το εγγενές της δικαίωμα αυτοάμυνας έναντι της ρωσικής επιθετικότητας».

Η Σουηδία και η Πολωνία ηγούνται μιας ομάδας σκανδιναβικών και ανατολικών χωρών που ζητούν άμεση εκταμίευση πρόσθετων κεφαλαίων στην Ουκρανία.

Η ΕΕ έχει ήδη διαθέσει 2 δισ. ευρώ σε στρατιωτική υποστήριξη στο Κίεβο από τον λεγόμενο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ειρήνης.

Το ανώτατο όριο του προϋπολογισμού για αυτή τη διευκόλυνση είναι 5,6 δισ.ευρώ έως το 2027, αλλά με την εγκεκριμένη χρηματοδότηση στο Κίεβο και τα σχέδια για περισσότερα, οι μισοί από τους πόρους του θα έχουν εξαντληθεί, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Η Γερμανία και άλλα κράτη διστάζουν να αξιοποιήσουν περαιτέρω αυτή τη διευκόλυνση, επικαλούμενη δημοσιονομικές ανησυχίες και κινδύνους ότι δεν θα υπάρχουν αρκετά χρήματα για άλλες κρίσεις.