Reuters: Η Yahoo παρακολούθησε εκατομμύρια e-mail πελατών της για λογαριασμό μυστικών υπηρεσιών

Reuters: Η Yahoo παρακολούθησε εκατομμύρια e-mail πελατών της για λογαριασμό μυστικών υπηρεσιών

H Yahoo δημιούργησε κρυφά πέρυσι ειδικό πρόγραμμα λογισμικού ώστε να ερευνήσει όλα τα εισερχόμενα e-mails των πελατών της για λογαριασμό των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, όπως μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το θέμα.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία συμμορφώθηκε με απόρρητες κυβερνητικές οδηγίες των ΗΠΑ, σαρώνοντας εκατοντάδες εκατομμύρια λογαριασμούς Yahoo Mail κατ'' εντολή της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας ή του FBI, δήλωσαν δύο πρώην υπαλλήλοι και ένα τρίτο πρόσωπο με γνώση των γεγονότων.

Εμπειρογνώμονες σε θέματα επιτήρησης δήλωσαν ότι αποτελεί την πρώτη υπόθεση κατά την οποία αμερικανική εταιρεία διαδικτύου συμφώνησε στις απαιτήσεις κρατικής μυστικής υπηρεσίας ελέγχοντας όλα τα εισερχόμενα μηνύματα, σε αντίθεση με την εξέταση αποθηκευμένων μηνυμάτων ή ενός μικρού αριθμού λογαριασμών σε πραγματικό χρόνο.

Οι πληροφορίες που αναζητούσαν οι αμερικανικές αρχές δεν έγιναν γνωστές, απλώς μόνο ότι ήθελαν να αναζητήσει η Yahoo ένα σύνολο χαρακτήρων. Κάτι που μπορεί να σημαίνει μια φράση σε ένα email ή σε ένα συνημμένο, αναφέρουν οι πηγές του Reuters.

Σύμφωνα με τους πρώην εργαζόμενους της εταιρείας, η απόφαση της CEO της Yahoo, Marissa Mayer, να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις των μυστικών υπηρεσιών προξένησε αναστάτωση σε ορισμένα υψηλόβαθμα στελέχη και οδήγησε στην αποχώρηση του επικεφαλής Ασφάλειας Πληροφοριών της Yahoo , Alex Stamos, που πλέον εργάζεται στο Facebook.

«Η Yahoo είναι νομοταγής εταιρεία και συμμορφώνεται με τους νόμους των ΗΠΑ», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωση της απαντώντας στο Reuters σχετικά με το αίτημα.