Reuters: Η Τουρκία πίεσε το ΝΑΤΟ για ήπια αντίδραση στη Λευκορωσία

Reuters: Η Τουρκία πίεσε το ΝΑΤΟ για ήπια αντίδραση στη Λευκορωσία

Η Τουρκία πίεσε τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ προκειμένου να αμβλύνει την επίσημη αντίδρασή του για την αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους της Ryanair στο Μινσκ και τη σύλληψη και την κράτηση από τις Αρχές της Λευκορωσίας του αντιφρονούντα δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς, σύμφωνα με δύο διπλωμάτες, με γνώση του ζητήματος, που επικαλείται το Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι οι 30 χώρες-μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν την Τετάρτη καταδικάζοντας την αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους και τη σύλληψη του Ρ. Προτάσεβιτς, αλλά σε αυτό δεν υπήρχαν τιμωρητικές ενέργειες κατά του Μινσκ, για τις οποίες πίεζαν οι βαλτικές χώρες και η Πολωνία.

Το ανακοινωθέν ήταν πιο ήπιο από τα δημόσια σχόλια του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, που έκανε λόγο για «κρατική αεροπειρατεία» και εξωφρενικό περιστατικό. 

Η Άγκυρα επέμεινε ότι θα έπρεπε οποιαδήποτε αναφορά για περισσότερες κυρώσεις της Δύσης στη Λευκορωσία και τα αιτήματα για απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων, αλλά και η ρητορική για αναστολή της συνεργασίας ΝΑΤΟ-Μινσκ να παραμείνουν εκτός του κειμένου, σύμφωνα με τους δύο διπλωμάτες, τους οποίους επικαλείται το Reuters.

Μέχρι στιγμής, δεν είναι σαφή τα κίνητρα της Τουρκίας.

Διπλωμάτες δήλωσαν ότι η Άγκυρα ενδέχεται να επιχειρεί να διατηρήσει τους δεσμούς της με τη Μόσχα, τον πλησιέστερο σύμμαχο του Μινσκ και να διατηρήσει τις οικονομικές της σχέσεις με τη Λευκορωσία μέσω της Turkish Airlines, η οποία πραγματοποιεί καθημερινές πτήσεις προς το Μινσκ.

Μια ακόμα πιθανότητα θα μπορούσε να είναι η επιθυμία της Τουρκίας να υποδεχθεί Ρώσους τουρίστες αυτό το καλοκαίρι μετά την πανδημία COVID-19.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει προβεί μέχρι στιγμής σε κάποιο σχόλιο.

«Το ανακοινωθέν από το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ συμφωνήθηκε με συναίνεση και των 30 συμμάχων. Δεν θα μπούμε σε λεπτομέρειες για τις συζητήσεις στο Συμβούλιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, οι οποίες είναι εμπιστευτικές», δήλωσε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

Ένας εκ των διπλωματών δήλωσε ότι ο Στόλτενμπεργκ κέρδισε τη συναίνεση όλων των συμμάχων, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία, για το τελικό κείμενο, που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ, για να αποφευχθεί περαιτέρω δημόσια  διάσταση απόψεων.

Εκνευρισμός

Η επιμονή της Τουρκίας για πιο «απαλό» κείμενο προκάλεσε εκνευρισμό σε έναν αριθμό συμμάχων, συγκεκριμένα στην Πολωνία, την Λιθουανία και τη Λετονία, οι οποίες πίεζαν για σκληρότερη γλώσσα, σύμφωνα με τους διπλωμάτες.

Ένας τρίτος διπλωμάτης δήλωσε ότι η ενέργεια της Άγκυρας στόχευσε στο να χρησιμοποιηθεί διαφορετική γλώσσα από αυτήν της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία προέβλεπε αναλυτικές προτάσεις για κυρώσεις.