7ος χρόνος, ημέρα 2099η
Σάββατο, 31 Ιουλίου 2021

Reuters: Η ΕΕ ζήτησε να αγοράσει από την Ινδία δόσεις της AstraZeneca

Reuters: Η ΕΕ ζήτησε να αγοράσει από την Ινδία δόσεις της AstraZeneca

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από την Ινδία να της επιτρέψει να αγοράσει 10 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου COVID-19 της AstraZeneca από το Serum Institute δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters.

Η ΕΕ θέλει οι δόσεις από το Serum, τον μεγαλύτερο παρασκευαστή εμβολίων στον κόσμο, να αντισταθμίσουν τις ελλείψεις της σε δόσεις AstraZeneca από τα ευρωπαϊκά εργοστάσια ώστε να επιταχύνουν την εκστρατεία εμβολιασμού του μπλοκ.

Την ίδια ώρα, η Βρετανία πιέζει επίσης την Ινδία να εξάγει το δεύτερο μισό των 10 εκατομμυρίων δόσεων που είχε παραγγείλει από το Serum, ανέφερε η πηγή στο Reuters.

Το Serum έπρεπε αρχικά να παράγει το εμβόλιο AstraZeneca μόνο για χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

«Ο πρεσβευτής της ΕΕ έγραψε μια επιστολή, λέγοντας, παρακαλούμε δώστε μας εγκρίσεις για εξαγωγές», δήλωσε η πηγή, προσθέτοντας ότι εστάλη (η επιστολή) πριν από περίπου δύο εβδομάδες.

Η Ινδία από την πλευρά της, δήλωσε ότι τώρα επικεντρώνεται στην επέκταση της δικής της προσπάθειας ανοσοποίησης, καθώς οι λοιμώξεις COVID-19 έχουν αυξηθεί από τον Μάρτιο.

Η απόφασή της να επικεντρωθεί στις εγχώριες ανάγκες της, η οποία ήρθε μετά τις επικρίσεις κατά της κυβέρνησης για την αποστολή δεκάδων εκατομμυρίων δόσεων στο εξωτερικό, θα επηρεάσει επίσης το παγκόσμιο δίκτυο διανομής εμβολίων που υποστηρίζεται από τον ΠΟΥ, γνωστό ως COVAX. Το δίκτυο στοχεύει στην εξασφάλιση εμβολίων COVID-19 κυρίως για δεκάδες φτωχότερες χώρες.

Η Ινδία έχει μέχρι στιγμής εξάγει 64 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου σε 83 χώρες και έχει χορηγήσει τον ίδιο αριθμό δόσεων εγχώρια. Η προσπάθειά της για εμβολιασμό επεκτάθηκε από την Πέμπτη για να συμπεριλάβει όλους άνω των 45 ετών, κάτι που αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τη ζήτηση εμβολίων.