Reuters: Η Βενεζουέλα στέλνει πετρέλαιο στην Κίνα παρακάμπτοντας τις αμερικανικές κυρώσεις

Reuters: Η Βενεζουέλα στέλνει πετρέλαιο στην Κίνα παρακάμπτοντας τις αμερικανικές κυρώσεις

Η Βενεζουέλα συνεχίζει τις άμεσες αποστολές πετρελαίου στην Κίνα παρά τις αμερικανικές κυρώσεις, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης πλοίων της Refinitiv Eikon και εσωτερικά έγγραφα από την κρατική εταιρεία Petroleos de Venezuela (PDVSA) που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά το πετρέλαιο της Βενεζουέλας συνεχίζει να φθάνει στα κινέζικα λιμάνια μέσω μιας μεθόδου παράδοσης κυκλικής κυκλοφορίας που έκανε το προϊόν να φαίνεται ότι προέρχεται από τη Μαλαισία.

Το πρώτο δεξαμενόπλοιο φορτωμένο με αργό πετρέλαιο της Βενεζουέλας στην Κίνα ήταν το Kyoto, το οποίο εντοπίστηκε από την υπηρεσία παρακολούθησης της ναυτιλίας, TankerTrackers.com, φορτώνοντας 1,8 εκατομμύρια βαρέλια αργού από λιμάνι της Βενεζουέλας στα τέλη Αυγούστου.

Τουλάχιστον ένα άλλο δεξαμενόπλοιο, το Warrior King, ξεφόρτωσε αργό πετρέλαιο  στο λιμάνι Bayuquan της Κίνας, ενώ δύο πλοία που αναφέρονται στη βάση δεδομένων ναυτιλίας Equasis ανήκουν στην κρατική εταιρεία CNPC και ήταν φορτωμένα με πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα το Νοέμβριο.

Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις στην κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας στο πλαίσιο της προσπάθειας ανατροπής του προέδρου της χώρας, Νικολάς Μαδούρο. Τα αμερικανικά διυλιστήρια σταμάτησαν να αγοράζουν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα και η σύμμαχός της Κίνα έγινε ο μεγαλύτερος εισαγωγέας. Μέσα στους πρώτους έξι μήνες του 2019 εισήγε κατά μέσο όρο 350.000 βαρέλια αργού ημερησίως από τη Βενεζουέλα.

Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις στην κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας στο πλαίσιο της προσπάθειας ανατροπής του προέδρου της χώρας, Νικολάς Μαδούρο. Τα αμερικανικά διυλιστήρια σταμάτησαν να αγοράζουν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα και η σύμμαχός της Κίνα έγινε ο μεγαλύτερος εισαγωγέας.