8ος χρόνος, ημέρα 2280η
Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2022

Reuters: Αποτελεσματικά τα εμβόλια κατά βαριάς νόσησης και θανάτων από τη μετάλλαξη

Reuters: Αποτελεσματικά τα εμβόλια κατά βαριάς νόσησης και θανάτων από τη μετάλλαξη

Τα υπάρχοντα εμβόλια κατά της COVID-19 είναι πιθανόν αποτελεσματικά στην πρόληψη της σοβαρής νόσησης και στη μείωση των θανάτων από τη νέα παραλλαγή δήλωσε ο κορυφαίος επιδημιολόγος της Νότιας Αφρικής Σαλίμ Αμπντούλ Καρίμ, τονίζοντας πως μέχρι στιγμής η Όμικρον δείχνει να προκαλεί ήπια συμπτώματα.

Ωστόσο, επισήμανε ότι εμφανίζεται να είναι πιο μεταδοτική και να προσβάλει ανθρώπους που έχουν αναπτύξει ανοσία στον ιό είτε λόγω εμβολιασμού είτε λόγω προσβολής τους από αυτόν, με λιγότερες πιθανότητες, πάντως, να νοσήσουν σοβαρά.

Όπως μετέδωσε το Reuters, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο καθηγητής Καρίμ, ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής σύμβουλος της κυβέρνησης της Νότιας Αφρικής για την πανδημία, πρόσθεσε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να μπορούν να πουν οι επιστήμονες, αν η Όμικρον οδηγεί σε πολύ σοβαρότερα κλινικά συμπτώματα από προηγούμενες παραλλαγές του ιού.

Μάλιστα, η ειδικός δημόσιας υγείας Oυασίλα Τζάσατ συμπλήρωσε κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου ότι η επαρχία Γκαουτένγκ, η αστική περιοχή στο κεντρικό τμήμα της χώρας όπου αυξήθηκαν τα κρούσματα από τότε που εντοπίστηκε η νέα παραλλαγή του κορονοϊού, δεν έχει μέχρι στιγμής αντιμετωπίσει αύξηση των θανάτων από COVID-19.

Σύμφωνα με τον Αμπντούλ Καρίμ, η Όμικρον περιγράφηκε πρώτα στην Μποτσουάνα και μετά στη Νότια Αφρική, προσθέτοντας ότι το κλείσιμο των συνόρων δεν έχει σχεδόν κανένα όφελος καθώς ήδη από χθες, Κυριακή, 11 χώρες είχαν αναφέρει κρούσματά της.

Την ίδια ημέρα, ο Νοτιοαφρικανός γιατρός, που ήταν ένας από τους πρώτους που υποψιάστηκαν την παρουσία του νέου στελέχους του κορονοϊού, δήλωσε ότι η παραλλαγή Όμικρον δείχνει μέχρι στιγμής να προκαλεί ήπια συμπτώματα, αν και διευκρίνισε ότι είναι υπερβολικά νωρίς για να εξαγάγουμε οριστικά συμπεράσματα, επειδή οι γιατροί μπορούν να κάνουν σχόλια στηριζόμενοι μόνον στους ασθενείς που φροντίζουν αυτοί.

«Όσον αφορά την κλινική εικόνα, δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία», υπογράμμισε.

Παρομοίως, ένας άλλος επιστήμονας από το εργαστήριο Lancet στο Γιοχάνεσμπουργκ, ο Άλισον Γκλας, είπε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η νέα παραλλαγή προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια.

Με δηλώσεις του στο Τhe Irish Times τόνισε ότι «από ό,τι έχουμε δει μέχρι τώρα, από τους ασθενείς και τους γιατρούς με τους οποίους συζητούσαμε, τα συμπτώματα είναι ήπια μέχρι στιγμής. Μοιάζουν με συμπτώματα που έχουμε δει από άλλες παραλλαγές του Covid-19».

«Αρχίζουμε να βλέπουμε κάποιες νοσηλεύσεις, αλλά αυτό είναι πιθανώς απλώς ένας παράγοντας του αριθμού των περιπτώσεων που βλέπουμε, αλλά, τονίζω πως μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η Όμικρον προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια σε σχέση με τις προηγούμενες παραλλαγές».