7ος χρόνος, ημέρα 2158η
Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021

Σοφία Ζαχαράκη: Restart στις 14 Μαΐου κάνει ο τουρισμός στην Ελλάδα - Δοκιμαστικό άνοιγμα με Ισραήλ

Restart στις 14 Μαΐου κάνει ο τουρισμός στην Ελλάδα - Δοκιμαστικό άνοιγμα με Ισραήλ

Ενάμισι μήνας απομένει για το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού στη χώρα μας, που τοποθετείται στις 14 Μαίου και ενώ θα έχει προηγηθεί μια δοκιμαστική περίοδος μέσα από διμερείς συμφωνίες, με πιο χαρακτηριστική αυτήν με το Ισραήλ.

Την θέση ότι η χώρα είναι έτοιμη να ανοίξει την βαριά της βιομηχανία στις 14 Μαίου επανέλαβε σήμερα η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, υπογραμμίζοντας ότι ως τότε θα έχει υπάρξει μια πιλοτική επανεκκίνηση του τουρισμού με το Ισραήλ.

«Οι Ισραηλινοί που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις εμβολίου και με αρνητικό τεστ τις τελευταίες 3 μέρες θα μπορούν να έρχονται στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά η υφυπουργός. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι σε λίγες μέρες θα γνωστοποιηθεί η επικαιροποιημένη μορφή των πρωτοκόλλων για τον τουρισμό. «Πρέπει να επανεκκινήσει ο τουρισμός με ασφάλεια», σημείωσε η υφυπουργός.

Στο δια ταύτα, που αφορά το τρόπο με τον οποίο θα υποδεχτεί η χώρα ξένους επισκέπτες, η κα Ζαχαράκη, ανέφερε ότι οι τουρίστες θα χρειάζονται πιστοποιητικό εμβολιασμού, αρνητικό τεστ pcr, αλλά ίσως και βεβαίωση πως έχουν νοσήσει από τον ιό. «Όλα αυτά θα πιστοποιούνται με ένα πιστοποιητικό της ΕΕ» δήλωσε, λέγοντας ότι στις πύλες εισόδου της χώρας θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικά τεστ.

Ειδική μνεία έκανε σε ένα επίσης από τα κομβικά θέματα για να ανοίξει τις πύλες του ο τουρισμός, δηλαδή στον εμβολιασμό των εργαζομένων του κλάδου. Εκτίμησε επίσης ότι η επικείμενη τουριστική σεζόν θα έχει αρκετές κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, ενώ έκανε λόγο ότι πιθανόν η σεζόν να παραταθεί. Κατέληξε μάλιστα με το αισιόδοξο σχόλιο πως «θα πάμε καλύτερα από πέρυσι».

Τα νησιά Covid Free

Επιπλέον, προσδοκία για αύξηση της επισκεψημότητας έχουν οι νησιωτικοί προορισμοί, στους οποίους οι εμβολιασμοί έχουν αγγίξει το 100% του πληθυσμού και ήδη έχουν συμπεριληφθεί στη διεθνή τουριστική ειδησεογραφία ως «Covid Free» τουριστικοί προορισμοί για το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με την περιοδική έκδοση των Ελλήνων Ξενοδόχων, πρόκειται για τα μικρά κυρίως νησιά έως 1.000 κατοίκους, που το σχέδιο του εμβολιασμού με την κωδική ονομασία «Ελευθερία», που πλέον κάνουν πλάνα για την εφετινή τουριστική σεζόν. Αντίστοιχες φυσικά βλέψεις έχουν και οι υπόλοιποι προορισμοί της χώρας, που κάποιοι έμειναν αλώβητοι από τα βέλη του Covid και οι υπόλοιποι, με την εξέλιξη των εμβολιασμών, στο γενικό πληθυσμό αλλά και στους εμπλεκόμενους με την τουριστική βιομηχανία, θα είναι «Covid Free» για εγχώριους και εισερχόμενους επισκέπτες.

Καστελόριζο, Μεγανήσι, Κάστος, Θύμαινα, Ψαρά, Κάλαμος, Φούρνοι, Οινούσσες είναι οι νησιωτικοί προορισμοί κάτω των 1.000 κατοίκων που έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός, ενώ την πρώτη δόση έχουν ολοκληρώσει τα νησιά, Ερεικούσσα, Αγαθονήσι, Νίσυρος, Γαύδος, Χάλκη, Μαθράκι, Λειψοί, Οθωνοί, Τήλος, Αρκοί.

Τα υπόλοιπα νησιά κάτω των 1.000 κατοίκων, όπως έχουν προγραμματιστεί στο σχέδιο Ελευθερία είναι τα εξής: Δονούσα, Ελαφόνησος, Σαρία, Κίμωλος, Άνω Κουφονήσι, Ηρακλειά, Ψαρά, Θύμαινα, Τέλενδος, Φολέγανδρος, Θηρασιά, Τριζόνια, Ανάφη, Σίκινος, Ψέριμος, Αμμουλιανή, Άγιος Ευστράτιος, Π. Τρίκερι, Σχοινούσα, Γυαλί, Αντικύθηρα, Περιστέρα, Αντίπαξοι, Μαράθι, Δοκός, Καλόλιμνος, Φαρμακονήσι.