Αρνητικό ρεκόρ εισαγωγών και «ασφυξία» στα νοσοκομεία της Αττικής

Αρνητικό ρεκόρ εισαγωγών και «ασφυξία» στα νοσοκομεία της Αττικής

Στο «κόκκινο» βρίσκονται τα νοσοκομεία της Αττικής καθώς το τρίτο κύμα της πανδημίας πιέζει ασφυκτικά το Σύστημα Υγείας. Μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου σημειώθηκαν 14.108 νέα κρούσματα κορoνοϊού, έγιναν 2.716 εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας, εκ των οποίων οι 1.579 σε εκείνα της Αττικής, οι διασωληνωμένοι εκτινάχθηκαν στους 466, ενώ καταγράφηκαν 254 θάνατοι.

Στην επικράτεια, οι νοσηλευόμενοι χθες άγγιζαν τους 3.647, με το 1/4 εξ αυτών να νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Αυξημένης Φροντίδας, και Ειδικών Λοιμώξεων.

Ανάλογα, και ίσως και σκληρότερα ακόμη, επιδημιολογικά δεδομένα θα καταγράφονται και τις επόμενες δυο εβδομάδες. Οι ειδικοί αναμένουν την κορύφωση του κύματος το επόμενο δεκαήμερο, υπενθυμίζοντας ότι, όπως και τον περασμένο Απρίλιο και τον Νοέμβριο, η αποκλιμάκωση της επιδημίας θα είναι βραδεία και επώδυνη, ιδίως μέσα στο ΕΣΥ.

Στο Λεκανοπέδιο, η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ ξεπερνά το 90% με χαρακτηριστικό παράδειγμα το νοσοκομείο «Σωτηρία» όπου γύρω στις 8 το βράδυ της Κυριακής μόνο μία από τις συνολικά 84 κλίνες ΜΕΘ ήταν διαθέσιμη. Αντίστοιχη εικόνα και στις απλές κλίνες, καθώς τα διαθέσιμα κρεβάτια ήταν μόλις πέντε.

Αύξηση 30% παρουσίασαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής, με τον αριθμό τους να καταγράφει αρνητικό ρεκόρ (276) το Σάββατο και να σκαρφαλώνει στις 293 έως το μεσημέρι της Κυριακής

«Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος λειτουργικής κατάρρευσης της δημόσιας περίθαλψης, η οποία θα είναι ακόμα πιο τρανταχτή από ό,τι έγινε στη Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο», προειδοποίησε ο Πάνος Παπανικολάου, Νευροχειρουργός Κρατικό Νίκαιας, Γενικός Γραμματέας ΟΕΝΓΕ.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως το τριήμερο της Αποκριάς, στα μέσα Μαρτίου, είναι πιθανό χρονικό ορόσημο για την αρχή της υποχώρησης του επιδημιολογικού φορτίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει σταθεροποίηση των κρουσμάτων για τουλάχιστον μία εβδομάδα, πριν αρχίσει η μείωση. Μετά την υποχώρηση των κρουσμάτων απαιτούνται περίπου ακόμη δύο εβδομάδες για να σταθεροποιηθούν οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία.

Μεταφορά ασθενών στη Χαλκίδα

Αξίζει να επισημανθεί πως στη μάχη μπαίνει πλέον και το νοσοκομείο Χαλκίδας, το οποίο θα δέχεται ασθενείς κορονοϊού από την Αθήνα. Γι' αυτό το σκοπό ανοίγουν ακόμα 30 απλές κλίνες covid φτάνοντας στις 90. Την ίδια ώρα αποφασίστηκε να δίνονται περισσότερα εξιτήρια στα νοσοκομεία τα Σαββατοκύριακα ώστε να αδειάζουν κρεβάτια, ενώ σήμερα μπαίνουν στο σύστημα και 10 MΕΘ COVID στο Τζάνειο, και τις επόμενες ημέρες επιπλέον κλίνες εντατικής κορονοϊού στο ΚΑΤ.

Σημειώνεται πως το ΝΙΜΤΣ έχει ήδη γεμίσει με 120 μη covid ασθενείς από τα δημόσια νοσοκομεία. Την ίδια ώρα έχουν ξεκινήσει οι διακομιδές προς τις ιδιωτικές κλινικές μη covid ασθενών και από το Σισμανόλειο, ώστε μέχρι την Τετάρτη να ξεκινήσει πλήρως τη λειτουργία του ως αποκλειστικά νοσοκομείο κορωνοϊού. Οι ιδιωτικές κλινικές νοσηλεύουν  υπόψιν ήδη 120 μη covid ασθενείς σε ΜΕΘ, ενώ έχουν διαθέσει και 300 απλές κλίνες για περιστατικά γενικής φύσης.

Επιπροσθέτως, τέσσερις ιδιώτες γιατροί από τους συνολικά 14 που δήλωσαν πρόθεση να βοηθήσουν, έχουν αναλάβει εθελοντικά εργασία στο νοσοκομείο Παμμακάριστος. Θα ακολουθήσουν και άλλοι σε όποιο δημόσιο νοσοκομείο έχει ανάγκη. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες το υπουργείο Υγείας καταρτίζει και νέα λίστα με ιδιώτες εθελοντές.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ιδιωτικές κλινικές έχουν συμφωνήσει να διαθέσουν ακόμα περισσότερες απλές κλίνες και ΜΕΘ για τη νοσηλεία μη covid ασθενών, ενώ δεν αποκλείεται μεγάλα θεραπευτήρια να προχωρήσουν σε συνεφημερίες με το δημόσιο. Ως έσχατο σενάριο εξετάζεται η νοσηλεία και covid περιστατικών από τον ιδιωτικό τομέα, χωρίς όμως να έχει τεθεί αυτή τη στιγμή στο τραπέζι. Σε περίπτωση άρνησης των ιδιωτικών κλινικών το υπουργείο υγείας μπορεί να προχωρήσει ακόμα και σε επίταξη όπως συνέβη στη Θεσσαλονίκη.

Δύο κρούσματα με συνδυασμό μεταλλάξεων στην Αττική

Η εξάπλωση των μεταλλάξεων προκαλεί ραγδαία αύξηση κρουσμάτων. Στην Αττική, υπόψιν, εντοπίστηκαν δύο κρούσματα με δύο διαφορετικά στελέχη κορονοϊού που φέρουν μία μετάλλαξη κοινή στο νοτιοαφρικανικό και στο βραζιλιάνικο στέλεχος. Σε όλο τον κόσμο έχουν εντοπιστεί μόλις 100 με 200 τέτοιες περιπτώσεις, ενώ είναι πιθανόν να ανιχνευθούν ακόμα περισσότερες και στη χώρα μας.

«Αυτή η μετάλλαξη έχει συνδεθεί με μειωμένη ευαισθησία στα αντισώματα είτε προκύπτουν από εμβολιασμό, είτε από αναρρώσαντες ασθενείς. Η συγκεκριμένη μετάλλαξη δεν έχει συνδεθεί με αυξημένη μεταδοτικότητα», επισήμανε ο Δημήτρης Θάνος, πρόεδρος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών.

Διαβάστε ακόμα: 

Πνευμονολόγος στο «Αττικόν»: Νοσηλεύονται ολόκληρες οικογένειες

Θάνος Δημόπουλος: Μέσα στις επόμενες 7-10 μέρες το πικ στις ΜΕΘ της Αττικής