Ρέι Ντάλιο: Πιθανός ο νομισματικός πόλεμος Κίνας - ΗΠΑ

Ρέι Ντάλιο: Πιθανός ο νομισματικός πόλεμος Κίνας - ΗΠΑ

O ιδρυτής της Bridgewater Associates, του μεγαλύτερου ιδιωτικού fund στον πλανήτη, προειδοποίησε για πιθανό νομισματικό πόλεμο εάν η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών απαγορεύσει τις επενδύσεις στην Κίνα ή παρακρατήσει τις πληρωμές των ομολόγων της στη χώρα.

Σε μια συνέντευξη με την οικοδεσπότη της εκπομπής «Sunday Morning Futures» Μαρία Μπαρτιρομο, ο Ντάλιο είπε "Αν η κυβέρνηση επιβάλει με νόμο την απαγόρευση επενδύσεων στην Κίνα η παρακρατήσει τις πληρωμές ομολόγων, τότε υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να υπονομευτεί με αυτόν τον τρόπο η αξία του δολαρίου".

Ο μεγαλοεπενδυτής υποστηρίζει εδώ και καιρό, ότι η ένταση μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας θυμίζει περιόδους της ιστορίας κατά τις οποίες η κυρίαρχη δύναμη της παγκόσμιας τάξης αμφισβητείται από μία ανερχόμενη δύναμη. Συγκρίνει μάλιστα την πορεία της Κίνας με την άνοδο της Ολλανδίας, της Μ. Βρετανίας και πιο πρόσφατα της Αμερικής, προς την κορυφή της παγκόσμιας κυριαρχίας.

«Δεν θα θέλατε να επενδύσετε στους Ολλανδούς όταν αναδυόταν η ολλανδική αυτοκρατορία; Δεν θα θέλατε να επενδύσετε στην βιομηχανική επανάσταση και τη βρετανική αυτοκρατορία; Δεν θα θέλατε να επενδύσετε στις ΗΠΑ και στην αμερικανική αυτοκρατορία; Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και σήμερα», πρόσθεσε ο Ρέι Ντάλιο.