Ρέγκλινγκ: Είναι υπερβολή να μιλάμε για νέα κρίση χρέους

Ρέγκλινγκ: Είναι υπερβολή να μιλάμε για νέα κρίση χρέους

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ευρωπαϊκές χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος δεν αντιμετωπίζουν βραχυπρόθεσμο κίνδυνο από την αύξηση των επιτοκίων και ότι οι συζητήσεις για νέα κρίση χρέους είναι «εντελώς υπερβολικές».

Οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών υποχώρησαν περαιτέρω τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές ανησύχησαν για το κόστος του χρέους της Ρώμης που ανέβηκε υψηλότερα ενόψει της πρώτης αύξησης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Μιλώντας σε συνέδριο, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας είπε ότι οι αγορές περνούν δύσκολες μέρες προσαρμογής μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ την Πέμπτη ότι θα αυξήσει τα επιτόκια τον Ιούλιο και αργότερα μέσα στη χρονιά, όπως αναφέρει το Reuters.

Ωστόσο, «η συζήτηση για μια νέα κρίση χρέους είναι εντελώς υπερβολική», είπε ο Ρέγκλινγκ, σημειώνοντας ότι παρά τα υψηλά επίπεδα χρέους σε ορισμένες χώρες της ευρωζώνης, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, το κόστος εξυπηρέτησης των χρεών ήταν ιστορικά χαμηλό και τα χρέη είχαν μακρά λήξη.

Τόνισε επίσης ότι οι Ασιάτες επενδυτές είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για επιστροφή στις αγορές της ευρωζώνης τώρα που οι αποδόσεις ήταν και πάλι θετικές.

Ο Ρέγκλινγκ πρόσθεσε ότι οι χώρες με υψηλό χρέος θα πρέπει, ωστόσο, να είναι προσεκτικές μακροπρόθεσμα για να βεβαιωθούν ότι είναι προετοιμασμένες σε περίπτωση που χτυπήσει μια νέα κρίση.