RecyTrust: «Διαμεσολαβητής» μεταξύ παραγωγών απορριμμάτων και συλλεκτών τους

RecyTrust: «Διαμεσολαβητής» μεταξύ παραγωγών απορριμμάτων και συλλεκτών τους

Η ανακύκλωση απορριμμάτων είναι μια δραστηριότητα που μπορεί ν’ αποβεί ιδιαίτερα παραγωγική, αν γίνει σωστά. Ένας τρόπος για να υλοποιηθεί σωστά είναι να “έρθουν κοντά” αυτοί που δημιουργούν τα απορρίμματα με αυτούς που τους συλλέγουν. Μέχρι σήμερα αυτό ήταν δύσκολο, καθώς δεν υπήρχε ένας συστηματικός τρόπος επικοινωνίας των δύο κλάδων μεταξύ τους, ούτε συστηματικός τρόπος διαλογής των απορριμμάτων στην πηγή τους.

Την απουσία αυτού του συστήματος επικοινωνίας ανέλαβε να καλύψει μια ομάδα μηχανικών δημιουργώντας τη RecyTrust. Μιλήσαμε με τον Γεώργιο Στέγγο, συνιδρυτή της εταιρείας, ο οποίος μας εξήγησε ότι το προϊόν, που βασίζεται σε τεχνολογία Internet of Things (IoT) παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την παραγωγή απορριμμάτων στις επιχειρήσεις, επιτρέποντας στους συλλέκτες να πραγματοποιήσουν την αποκομιδή αυτών την κατάλληλη χρονική περίοδο. Μέχρι σήμερα, η δοκιμαστική χρήση του RecyTrust έχει οδηγήσει στην συλλογή 260 τόνων ανακυκλώσιμων υλικών (πλαστικό, χαρτί κ.λπ.) αξίας 26 χιλ. ευρώ.

- Τι είναι η RecyTrust και πως σας ήρθε η ιδέα να αναπτύξετε την τεχνολογία της;

Η Recytrust παρέχει έναν εύκολο τρόπο διαχείρισης απορριμμάτων σε οποιαδήποτε κτηριακή υποδομή, ενώ παράλληλα εκπαιδεύει και ευαισθητοποιεί γύρω από την ανακύκλωση τους εργαζόμενους, καθώς μέχρι σήμερα στις επιχειρήσεις δεν υπήρχε συστηματική ανακύκλωση των απορριμμάτων και διαλογή στην πηγή. Σε περίπτωση που μια επιχείρηση ανακύκλωνε, θα έπρεπε να πληρώσει έναν συλλέκτη για την αποκομιδή.

Ωστόσο, υπάρχουν περισσότεροι από 1.000 μικροί συλλέκτες οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση στις επιχειρήσεις – παραγωγούς. Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούν να βρουν υλικό που να έχει γίνει ήδη η διαλογή του, κάτι που τους επιβαρύνει με λειτουργικό κόστος. Η Recytrust καλύπτει αυτό το κενό επικοινωνίας και “ενώνει” τους παραγωγούς των απορριμμάτων με τους συλλέκτες αυτών. Στόχος μας είναι να παρέχουμε στους παραγωγούς απορριμμάτων, τη δυνατότητα να απολαμβάνουν ανταποδοτικά οφέλη ή άμεση ανταμοιβή από την καταμετρημένη ανακύκλωση που πραγματοποιούν, ενώ οι πιστοποιημένοι συλλέκτες απορριμμάτων, να αποκτούν τη δυνατότητα στοχευμένης συλλογής και αποκομιδής, στην πηγή παραγωγής, καθαρών και διαχωρισμένων απορριμμάτων συσκευασίας.  

-Σε ποιο στάδιο ανάπτυξης βρίσκεται η RecyTrust; Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Η Recytrust αξιοποιεί τους διαθέσιμους πόρους της για να προβεί επιτυχώς στην περαιτέρω ανάπτυξη του πελατολογίου και την παροχή νέων θέσεων εργασίας, έτσι ώστε να μπορεί να δραστηριοποιηθεί παγκοσμίως. Επικεντρωνόμαστε στη συνεχή βελτιστοποίηση της υπηρεσίας μας, ώστε να παρέχουμε μια πλήρως αυτοματοποιημένη λύση. Σε εξέλιξη βρίσκονται BETA Trials με τη συμμετοχή 50 επιχειρήσεων και 50 συλλεκτών απορριμμάτων. Στόχος μας είναι η τεχνολογία να δουλέψει με τον πιο “έξυπνο” τρόπο για την προστασία του περιβάλλοντος.

-Διακριθήκατε στον 10ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας. Ποια είναι η εμπειρία σας από τη συμμετοχή σας σε αυτόν;  

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για το γεγονός πως την επιχειρηματική μας πρόταση, αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή ένας οργανισμός όπως η Εθνική Τράπεζα. Το πρόγραμμα NBG Business Seeds μας βοήθησε ουσιαστικά να εξελίξουμε την υπηρεσία μας. Πάνω από όλα όμως, νιώθουμε ιδιαίτερα τυχεροί για το γεγονός πως η υπηρεσία μας έχει αναπτυχθεί στη λογική του co-creation. Συνεργαστήκαμε με πολλές εταιρίες και οργανισμούς, οι οποίοι  μας καθοδήγησαν με τα σχόλια τους και το feedback τους και ουσιαστικά, μας βοήθησαν να αναπτύξουμε μια υπηρεσία που να καλύπτει τις ανάγκες τους.

- Σε ποιες αγορές θα στραφείτε και κατά πόσο μπορεί η ελληνική αγορά να στηρίξει μια καινοτόμα ιδέα;

Στόχος μας είναι να επεκτείνουμε την υπηρεσία μας και εκτός Ελλάδος. Άλλωστε η Recytrust αποτελεί την πρώτη επένδυση της INNOENERGY στην Ελλάδα, με συμμετοχή στο αρχικό σχήμα.  Ήδη έχουμε κάνει «άνοιγμα» στην αγορά της Πολωνίας.

Μπορούμε να δραστηριοποιηθούμε σε μεγάλες/μεσαίες κτηριακές μονάδες, γραφεία, μεγάλους οργανισμούς, τράπεζες, ξενοδοχεία, αλλά και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που η κατανάλωση χαρτιού είναι πολύ μεγάλη.