Ράλι 50% στα ελληνικά ομόλογα μετά το «μπαζούκα» της ΕΚΤ

Ράλι 50% στα ελληνικά ομόλογα μετά το «μπαζούκα» της ΕΚΤ

Η ένταξη των ελληνικών ομολόγων για πρώτη φορά στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας οδηγεί σε ράλι άνω του 50% στις πρωινές συναλλαγές της Πέμπτης και στέλνει την απόδοση του 10ετούς στο 2% από 3,8% που έκλεισε χθες.

Η πολύ σημαντική απόφαση της Κριστίν Λαγκάρντ στέλνει σαφές μήνυμα στις αγορές ότι η ευρωτράπεζα θα προσφέρει ρευστότητα για όσο χρειαστεί και στην έκταση που θα χρειαστεί, ενώ ταυτόχρονα πείθει τους επενδυτές ότι εντέλει η ΕΚΤ… ενδιαφέρεται για τις αποδόσεις των τίτλων των χωρών-μελών, ένα θέμα που είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου της Γαλλίδας.

Ανάλογη πτώση εμφανίζουν και τα υπόλοιπα κρατικά ομόλογα με την απόδοση του γερμανικού 10ετούς να υποχωρεί στο -0,337% και του αντίστοιχου ιταλικού στο 1,632%.

Τα… εκτυπωτικά μηχανήματα της ΕΚΤ θα λειτουργούν στο φουλ τους επόμενους μήνες και πρώτος στόχος είναι η διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά ύψους 750 δις. ευρώ, χωρίς να αποκλείεται και νέα παρέμβαση αν επιδεινωθεί περαιτέρω το κλίμα.

Για την Ελλάδα η εξέλιξη είναι πάρα πολύ σημαντική τόσο σε επίπεδο κλίματος όσο και σε ουσία, αφού το ελληνικό δημόσιο θα δεχθεί ένεση ρευστότητας ύψους 12 δισ. ευρώ και παράλληλα η πτώση των αποδόσεων θα διευκολύνει και τον ιδιωτικό τομέα (τράπεζες και επιχειρήσεις) να αντλήσουν ρευστότητα από τις αγορές.