Ραγδαία μείωση των κρουσμάτων ως τις 10 Ιουνίου
Προβλεπτικό μοντέλο Ν. Τζανάκη

Ραγδαία μείωση των κρουσμάτων ως τις 10 Ιουνίου

Σημαντική μείωση αναμένεται να καταγράψει ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αλλά και των ασθενών που χρήζουν διασωλήνωσης στη χώρα μέχρι και τις 10 Ιουνίου, σύμφωνα με όσα προβλέπει το μοντέλο του καθηγητή πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκου Τζανάκη.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το προβλεπτικό μοντέλο του κ. Τζανάκη, στο πρώτο 10ημερο του Ιουνίου προβλέπονται 1.500 με 2.000 κρούσματα ημερησίως, ενώ και η κατάσταση στις ΜΕΘ θα είναι βελτιωμένη, καθώς εκτιμάται πως στις 10 Ιουνίου κατειλημμένες θα είναι 450 - 500 κλίνες.

Ο κ. Τζανάκης τονίζει πως η μείωση των νοσηλευομένων στις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι αργή, καθώς από την ημέρα της κορύφωσης των κρουσμάτων πρέπει να περάσουν τουλάχιστον τρεις βδομάδες ίσως και ένας μήνας για να παρατηρηθεί η κορύφωση στις διασωληνώσεις.

Αποκλιμάκωση θα υπάρξει και στις νέες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία, με το μοντέλο του Νίκου Τζανάκη να προβλέπει περίπου 200 εισαγωγές σε ημερήσια κλίμακα, τη στιγμή που κατά την κορύφωση του τρίτου πανδημικού κύματος είχαμε περισσότερες από 500 εισαγωγές την ημέρα πανελλαδικά στα νοσοκομεία.

Τέλος, τροχιά μείωσης θα ακολουθήσει και η θνησιμότητα, με τον καθηγητή να εκτιμά πως τον ερχόμενο μήνα θα έχουμε σχεδόν 1.500 θανάτους (περίπου 60 ημερησίως), επιπλέον από όσους έχουν καταγραφεί ως σήμερα.

Οι παραπάνω προβλέψεις ανακοινώθηκαν από τον καθηγητή πνευμονολογίας Νίκο Τζανάκη στο πλαίσιο διαδικτυακής εκδήλωσης  για τον ένα χρόνο από την πανδημία COVID που διοργάνωσε η ελληνική Πνευμονολογική εταιρεία με ομιλητέ τους καθηγητές Νίκο Τζανάκη, Ηλία Μόσιαλο, Χαράλαμπο Γώγο, Στέλιο Λουκίδη, Γκίκα Μαγιορκινη, Ευάγγελο Τέρπο και τον πρύτανη του ΕΚΠΑ Θάνο Δημόπουλο.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι στιγμής στη χώρα έχουν καταγραφεί συνολικά 369.554 κρούσματα της νόσου και 11.211 θάνατοι, ενώ στις ΜΕΘ νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 707 ασθενείς.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, το τελευταίο 24ωρο στη χώρα εντοπίστηκαν 2.487 νέα κρούσματα, ενώ 70 ασθενείς κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου.